Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-здравословно ли е веганското масло от обикновеното?

08 август 2024, 10:35 часа

Веганското или растителното масло изглежда като по-здравословна алтернатива на традиционното масло, направено от краве мляко или сметана, което е с високо съдържание на наситени мазнини и калории.

Но наистина ли е по-добре веган?

Много вегански масла може да съдържат кокосово масло или палмово масло, които са източници на наситени мазнини. Американската кардиологична асоциация препоръчва ограничаване на дневния прием на наситени мазнини до 5% или 6% от вашите калории. Ако ядете 2000 калории на ден, трябва да се стремите към по-малко от 120 калории от източници на наситени мазнини или около 13 грама наситени мазнини на ден.

Диетичните насоки на Министерството на земеделието на САЩ са малко по-щедри. Те препоръчват наситените мазнини да са до по-малко от 10% от общия калориен прием.

Една супена лъжица несолено масло има около 7 грама наситени мазнини, които могат да се натрупат бързо, ако използвате масло през целия ден.  В зависимост от марката, същото количество веганско масло може да съдържа 3–8 грама наситени мазнини.

Само защото нещо има веган етикет върху него, не го прави автоматично здравословно. Определено част от тези храни, може да са по-здравословни от техните нерастителни аналози, но все пак е важно да се признае, че във веганската храна има наситени мазнини.

Можете да заместите скъпото олио с тези растителни масла

Въпреки че съотношението на ненаситени към наситени мазнини обикновено е по-добро във веганското масло, видът на обработката, необходима за направата на веганско масло и някои добавени съставки, като емулгатори, аромати и оцветители, може да имат неблагоприятни последици за здравето, според доктор Мая Вадивелоо, доцент по хранене в университета на Роуд Айлънд.

Как да изберем добро веганско масло?

Наситените мазнини в маслото го поддържат твърдо при стайна температура. За да имитира твърдата консистенция на традиционното масло, веганското масло използва наситени мазнини като кокосово, палмово и масло от палмови ядки.

Други растителни масла във веганското масло, като маслиново, рапично, слънчогледово и шафраново масло, съдържат ненаситени мастни киселини. Тези мазнини са течни при стайна температура и проучванията показват, че замяната на наситени мазнини с ненаситени може да помогне за намаляване на риска от исхемична болест на сърцето.

Ето защо когато сравняваме хранителния профил между двете, вероятно има леко предимство при избора на масло на растителна основа пред конвенционалното масло, но предимствата не са значителни, за да се заложи само на неговата консумация.

Ако все пак предпочитате да използвате веганско масло вместо традиционно, трябва първо да проверите етикета с хранителните стойности и списъка със съставките. Търсете продукти с по-ниски количества наситени мазнини и по-високи количества мононенаситени и полиненаситени мазнини.

Какви са опасностите от консумацията на някои видове растителни масла?

Заменете масло със зехтин

Тъй като повечето вегански масла съдържат наситени мазнини, експертите по хранене често препоръчват вместо това да се използвате зехтин и шафраново масло.

Изследванията показват, че замяната на маслото със зехтин има сериозни ползи за здравето. Проучване от 2021 г. анализира данни от над 521 000 възрастни хора и установява, че използването на царевично масло, масло от рапица или зехтин вместо масло или маргарин води до по-малко смъртни случаи от рак, диабет и сърдечни заболявания. Друго проучване от 2022 г. също доказва, че използването на зехтин вместо масло води до по-нисък риск от смъртност. Замяната на наситените мазнити с растителни масла намалява липопротеините с ниска плътност (LDL) холестерол, който е рисков фактор за развитие на сърдечни заболявания, категорични са още експертите.

Насладете се на любимото си масло в умерени количества

Насоките за хранене препоръчват ограничаване на приема на наситени мазнини, но това не означава, че трябва напълно да се откажете от маслото или веган маслото.

Когато хапвате препечен хляб, можете да го намажете със зехтин, вместо да с масло. Всичко трябва да бъде умерено.

Ако сте на режим с по-малко наситени мазнини и по-високо съдържание на здравослвните, ненаситени мазнини, също можете да приемате масло в умерени количества. Важна е мярката!

Вероника Гюрова
Вероника Гюрова Отговорен редактор
Новините днес