Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По кое време да миете зъбите си, за да избегнете проблеми с емайла

21 септември 2024, 06:00 часа

Споделяме съветите на зъболекарите и ви казваме защо това ще ви помогне да избегнете проблеми с емайла.
 
Повечето експерти смятат, че е най-добре да миете зъбите си след кафе и хранене. Д-р Джей Джоши обяснява: „Счита се, че миенето на зъбите след закуска е най-полезно за устата, тъй като помага за предпазване на зъбите от потенциалните щети, които причиняваме с киселинните храни и горещите напитки.“

Защитата на зъбите от киселинни храни, от своя страна, е по-важна, отколкото си мислите. Същият този портокалов сок причинява постепенно омекване и увреждане на емайла. Ако отстранявате сутрешната си плака преди закуска, зъбите ви ще са по-уязвими към кариес. Освен това след първото хранене е по-добре да изчакате 30 минути, преди да измиете зъбите си, тъй като все още се счита, че това е времето, когато емайлът е най-податлив на увреждащо механично въздействие. След половин час слюнката ви ще неутрализира киселината и ще реминерализира зъбите ви, намалявайки риска от увреждане.

Освен това миенето на зъбите след закуска често се възприема като психологическа бариера, за да се избегне похапването между храненията. Тази рутинна процедура ще ви помогне да планирате по-добре закуската и обяда си и ще ви възпре от импулсивно похапване.

Още: Родителите НЕ вярват, но тези 7 храни вредят ужасно много на зъбите на децата

Ако не миете зъбите си след хранене, парченца храна ще заседнат в най-отдалечените ъгълчета на устата ви, дори ако използвате конец за зъби и си почиствате зъбите енергично. Остатъците от храна между зъбите ще провокират появата на плака, която неминуемо ще доведе до кариес и заболяване на венците. „Плаката може да раздразни венците и да причини гингивит (ранен стадий на възпаление на венците), ако не се отстранява с четка и паста за зъби след хранене“, каза ни зъболекарят.

Някои хора все още са отдадени на миенето на зъбите преди закуска, вярвайки, че бактериите, натрупани през нощта в устата, трябва да бъдат отстранени, за да не ги погълнат с храната.

Спазвайте горепосочените съвети и няма да ви се налага да ходите често до зъболекаря.

До какви промени води загубата на всички зъби?

Тези 4 храни за закуска съсипват зъбите ви

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес