Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По какъв различен начин се вари жито за Архангелова Задушница?

04 ноември 2023, 18:35 часа

Архангелова Задушница е – денят, отреден за починалите ни близки, които живеят само в сърцата ни. Задушница – денят за душите, за да спомним починалите. Домакините днес на Архангелова Задушница, която се отбелязва в първия съботен ден преди Архангеловден, са станали рано, за да се приготвят за третата най-голяма Задушница и последната в годината, наричана още Мъжка Задушница.

Традиционни и задължителни за Задушница са питата или хлябът, виното, което е символ на Христовата кръв, и житото, което олицетворява Възкресението. Възможно е да се раздават и дребни сладки, бонбони, агнешко месо, храна или ястия, които са били любими на починалите ни близки приживе. Казано е, че всеки дава, каквото има, но без жито за Архангелова Задушница не може. Домакините с повече опит сами варят и приготвят  жито за Архангелова Задушница по различен начин. Почерпете от знанията им и опитайте рецептата им за жито за Задушница, ако все още не сте сварили това, което ще занесете на гроба на починалите си близки и ще подадете на живите, които срещате, за Бог да прости. Приготвя се бързо, така че имате време да го направите.

Какво задължително се раздава на Архангелова Задушница?

Какви съставки са нужни за жито за Архангелова Задушница?

  • половин килограм жито,
  • орехи 200 гр., които трябва да счукате,
  • пакетче стафиди, които да препоръчваме да накиснете в малко ром, ликьор или сладко вино, за да могат хем да омекнат, хем да попият от аромата му и да станат по-вкусни, придавайки интересни нотки и на житото, нестандартни и приятни,
  • 2 лъжички канела,
  • шепа галета, която естествено може да замените и с хлебни трохи.

Как се вари жито за Архангелова Задушница?

Преди да пристъпите към варене на житото, добре е да сте го накиснали за няколко часа в студена вода, но ако приготвяте рецептата сега – на самата Задушница, очевидно няма време за това и ще мине и без накисване. Вари се в голяма тенджера, като водата трябва да го покрива по време на варенето. Когато омекне, свалете от огъня, сложете го в гевгир и го изплакнете със студена вода, преди да го разстелете върху мека памучна кърпа, която да попие влагата.

След това може да добавите вкусните стафиди, галетата или трохичките хляб, канелата, орехите и ако желаете – малко настъргана  лимонена кора. Къде остава захарта ли? Не се слага вътре в самото жито захар, за да не става влажно и стеклено. Захарта пречи да получим това сухо жито, за което ви даваме рецептата. То ще стане сладко от стафидите, накиснати в сладък алкохол, както и от пудрата захар, с която ще го поръсите. Важно е поръсването с пудра захар да се направи непосредствено преди раздаването, за да не се овлажни житото. Ако го приготвяте по тази рецепта за следваща Задушница, може да го направите ден по-рано, тъй като това значително подобрява вкусовите му качества и позволява да бъдат накиснати и житото, и стафидите за няколко часа. Очевидно, ако го приготвяте в деня на Задушница, то не може да изчаквате да се накисне и ще трябва да прескочите тази стъпка.

Както и да приготвите житото, раздайте с обич към починалите ви близки за „Бог да прости“.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес