Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По какво се различават видовете бойлери

25 септември 2024, 20:00 часа

Бойлерите са важен уред в домакинствата, който осигурява топла вода за битови нужди, особено в домовете без централно топлоподаване. Те могат да служат и като резервен източник на топла вода при аварии или профилактики. В зависимост от нуждите на домакинството и условията на инсталация, бойлерите могат да се различават по конструкция, принцип на работа и материал на изработка. В тази статия ще разгледаме основните видове бойлери и техните особености.

Основни видове бойлери

Бойлерите се делят на два основни типа – обемни и проточни. Изборът между тях зависи от това дали се нуждаете от постоянен достъп до топла вода или предпочитате водата да се нагрява само при необходимост.

Обемни бойлери

Обемните бойлери, известни също като стенни, са по-често използвани в домакинствата, тъй като осигуряват постоянен достъп до голямо количество топла вода. Те са свързани към тръбата за студена вода и поддържат вода с определена температура, която е на разположение по всяко време. Обемните бойлери могат да бъдат с вместимост до 200 литра и мощност до 4000 вата. Те се разделят на няколко подкатегории в зависимост от дизайна и материала на изработка.

  1. Вертикални и хоризонтални бойлери: Изборът между вертикален и хоризонтален модел зависи от наличното пространство в банята или друго помещение, където бойлерът ще бъде монтиран.
  2. Неръждаеми и емайлирани бойлери: Основната разлика между тези два вида се състои в материала на водосъдържателя. Неръждаемите бойлери са изработени от инокс (неръждаема стомана), а емайлираните – от стомана с емайлово покритие.

6 признака, че бойлерът изисква спешна профилактика

Неръждаеми бойлери

Неръждаемите бойлери са предпочитани в райони с агресивна или киселинна вода, която може да повреди стандартни бойлери. Техните основни предимства включват:

  • Устойчивост на корозия: Неръждаемата стомана е изключително устойчива на ръжда и други форми на корозия.
  • Леко тегло: Те са по-леки в сравнение с емайлираните модели, което улеснява монтажа.
  • Дълъг експлоатационен живот: Гаранцията на неръждаемите бойлери обикновено е по-дълга – около десет години.

Основният недостатък на неръждаемите бойлери е по-високата им цена, но инвестицията в качеството и дълготрайността често се оправдава.

бойлер

Емайлирани бойлери

Емайлираните бойлери също предлагат защита срещу корозия благодарение на емайловото покритие. Те са икономичен избор, но имат някои недостатъци, свързани с по-краткия живот на водосъдържателя.

  • Защита от корозия: Емайлът предпазва вътрешността на бойлера, но може да се напука с времето, особено при агресивна вода.
  • Необходимост от поддръжка: За да се удължи животът на бойлера, често се използва магнезиев анод, който предпазва водосъдържателя от ръжда, но трябва да бъде подменян на всеки няколко години.
  • По-кратка гаранция: Обикновено гаранцията на емайлираните бойлери е около пет години, което е по-малко в сравнение с неръждаемите.

Какви грешки се допускат при източване на бойлер?

Проточни бойлери

Проточните бойлери загряват водата в момента, в който тя преминава през уреда. Те са по-икономични, тъй като водата се затопля само когато се използва. Проточните бойлери са подходящи за малки помещения, където няма нужда от големи количества топла вода, и са отличен избор за резервен източник по време на профилактики или аварии.

Изборът на подходящ бойлер зависи от нуждите и предпочитанията на домакинството, както и от условията на водоснабдяване в района. Обемните бойлери осигуряват постоянен достъп до топла вода и са най-подходящи за по-големи семейства или домове с високи изисквания за топла вода. От друга страна, проточните бойлери предлагат по-икономично решение за моментно загряване на водата и са идеални за малки пространства и спешни случаи. Неръждаемите бойлери са по-надеждни и дълготрайни, но на по-висока цена, докато емайлираните предлагат добър баланс между качество и цена, но изискват редовна поддръжка. С правилния избор на бойлер ще можете да се наслаждавате на удобството на топлата вода без излишни главоболия.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес