Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пластмасата може да се окаже с аромат на ванилия

15 февруари 2022, 17:50 часа

Според проучване от 2021 г., публикувано в списание Green Chemistry, изследователите са измислили как да трансформират пластмасовите бутилки в аромат на ванилия с помощта на генетично модифицирани бактерии. Авторите на изследването обясняват, че търсенето на ванилин „нараства бързо“, като се има предвид, че се намира в голямо разнообразие от хранителни, козметични, фармацевтични, почистващи и хербицидни продукти. Но не очаквайте скоро да ядете сладолед с вкус на пластмасова бутилка: това изследване само показа, че това преобразуване е възможно - не и дали е безопасно за консумация от човека.

Около половината от тялото ви са бактерии

Експертите изчисляват, че човешкото тяло се състои от 39 трилиона бактерии и 30 трилиона човешки клетки – приблизително съотношение 1:1,3. В миналото изследователите смятаха, че сме много повече бактерии, отколкото хора, със съотношение 10:1

Смъртоносните тайни за красота от миналото

Мъжете са по-склонни да са далтонисти от жените

Гените, отговорни за най-често срещания тип цветна слепота, се намират в Х хромозомата, обяснява Националният очен институт. Дори ако жените имат гените на една от двете си Х хромозоми, правилно функциониращ ген на другата компенсира тази загуба. Ако мъжете наследят гена на единствената си Х хромозома, те ще станат далтонисти.

Нямаме представа как изглежда по-голямата част от Вселената

Около 96 процента от Вселената е съставена от тъмна материя и тъмна енергия, които са неоткриваеми за хората, съобщава Space.com. Учените смятат, че това е така, защото частиците, които изграждат тези вещества, не взаимодействат с обикновена материя или светлина.

Пирамидите в Египет НЕ са най-великите пирамиди на земята

Прилепите не се разболяват от повечето вируси

И да, това включва и коронавирусите. Прилепите, разбира се, могат да се заразяват и разпространяват вируси, но според изследвания, финансирани от Европейската комисия, те също имат много гени, отговорни за антивирусната активност, като ги предпазват от опасност. Едно изключение от това е бясът, въпреки че според Томас Кеплер, д-р, професор по микробиология в Бостънския университет, докато прилепите понякога се разболяват от бяс, това рядко ги убива.

Бирата е два пъти по-газирана от шампанското

Докато една чаша шампанско произвежда около един милион мехурчета, половин пинта бира създава около два милиона мехурчета, според проучване от 2021 г., публикувано в списание ACS Omega. Така че защо това има значение? Повече мехурчета водят до по-интензивен вкус. Разбира се, това не означава, че бирата и шампанското са по някакъв начин сравними помежду си по вкус - те просто са били напитките, които изследователите са избрали да сравнят с резултатите си за контекст.

Хората са способни да произвеждат отрова

Вярвате или не, докато хората в момента не произвеждат отрова, технически бихме могли. Всъщност всички влечуги и бозайници имат тази способност, според статия, публикувана в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences. По принцип имаме всички инструменти, от които се нуждаем, и еволюцията зависи да ни доведе до там.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес