Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плачете често - разберете защо и дали е нормално, или не

06 февруари 2024, 10:19 часа

Случва ли ви се да плачете често, лесно да се разплаквате, докато гледате филм, например или четете любовен роман ? Може би сте си такива от деца или сте се променили наскоро. Много хора, особено жените, започват да плачат по-често, когато са бременни, в менопауза или имат предменструален синдром.

Какви са нещата, които могат да доведат до често плачене?

Емоционална нестабилност – хората, които са емоционално нестабилни, се разплакват доста по-лесно в сравнение с останалите. Ако сте емоционални, емпати или пък имате проблеми с нервите, то е нормално лесно да се разстройвате и съответно разплаквате. Такива хора се по-осъзнати и свързани с природата и околната среда, което определено ги прави силно емоционални и отзивчиви.

Някои убедителни причини, поради които си струва да плачете

Депресивни състояния – ако в последно време често плачете и повечето пъти няма причина за това, то е възможно да сте в депресия. Депресията представлява разстройство на настроението, което може да има сериозен ефект върху психологическото и емоционалното състояние. Ако се чувствате тъжни и разстроени често, а понякога и по цял ден, то е добре да посетите психолог и да разберете каква е причината за вашата депресия и да се справите с нея, преди да се задълбочи.

Просто биология – плачът е естествен за хората, но всъщност се твърди, че и животните може да плачат, отделяйки тихо сълзи. Факт е, че представителките на нежния пол плачат по-често в сравнение с мъжете, просто защото биологично са устроени така. Жените имат по-високи нива на репродуктивния хормон пролактин, което ги кара да плачат често, а хормонът тестостерон, който е повече при мъжете, не им дава да плачат така често.

Нездравословни модели на привързване – дали плачете често, или не, може да зависи и от вашия модел на привързване. Има връзка между плача на възрастните и стила на привързване. Хората, които лесно се разплакват, обикновено са загрижени към околните и лесно се привързват. Също така мъжете и жените с несигурни модели на привързаност са склонни да изразяват своите емоции чрез плач много по-бурно, отколкото тези, които имат сигурни модели на привързаност.

Това са зодиите, които плачат за всичко

Полезно ли е да се плаче ?

Плачът е полезен и важен емоционален израз, който има редица положителни ефекти върху психическото и физическото здраве. Той трябва да бъде приет като естествен и здравословен израз на емоции. Плачът не трябва да се подценява или потиска, а по-скоро да се приема като важен аспект от емоционалното здраве. Така че плачете, когато ви се плаче и не потискайте емоциите в себе си, защото това може да ви създаде редица здравословни проблеми.

 

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес