Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отсрочка за всички, които ще подновяват своите лични документи и шофьорски книжки!

18 ноември 2020, 10:05 часа

Съвсем скоро на единния информационен портал за Covid-19 в България беше споделена информация, че предвид ситуацията с епидемията в страната и високия брой заразени ще има удължаване на валидността на лични документи: паспорти, лични карти и шофьорски книжки, които изтичат до края на 2020-та година. 

Прието е изменение на параграф 10 от от преходните и заключителни разпоредби на Законът за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13.03.2020 г. и за преодоляване на последиците, гласувани на 06.11.2020 г.. Има съвсем лека разлика в дължината за лични карти и шофьорски книжки: 

Ако имате да подновявате лична карта или паспорт, който изтича в периода до 31.01.2021, то можете да считате, че тяхната валидност е удължена с шест месеца. 

Ако имате шофьорска книжка, независимо от категорията, чиято валидност изтича в периода до 31.12.2020, то можете да считате, че нейната валидност се удължава със седем месеца. 

Сроковете за шестте месеца за личните карти и за седемте месеца за шофьорските книжки са валидни от датата им на изтичане. 

Например, аз имам шофьорска книжка, която трябваше да бъде подновена не по-късно от 15.11, но бях в изолация. Благодарение на настоящата заповед имам възможност да отложа нейното подновяване със седем месеца, считано от 15-ти ноември. 

Заповедта е много навременна, за да предотврати струпвания на голям брой от хора на едно място. Линк към нея прилагаме тук

Все пак имам съвет към всички шофьори и хора с изтичащи лични документи - запазете си линк към самата заповед или я принтирайте, за да може да имате копие във вас ако случайно ви проверят и служителите на МВР не са запознати с изменението на сроковете. Няма да е първи, нито последен път. Не го казвам с обвинение към тях, а като повод за застраховка. 

Няма уточнена информация дали може да пътувате в чужбина и как удължените срокове са лични документи се отразяват, ако трябва да посетите други страни. За подобни въпроси, може да се обърнете към Министерство на външните работи. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес