Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откъде извира река Тунджа?

14 май 2023, 13:39 часа

Тунджа е третата по дължина река в България, като по-голяма част от нея – цели 350 километра мият бреговете на българска земя – територии на областите Хасково, Ямбол, Сливен, Пловдив, Стара Загора, а 40 километра от реката пресичат  вилает Одрин в южната ни съседка Турция и самия Одрин – най-голямото населено място по течението на реката.

Откъде извира река Тунджа?

Ясно е, че щом реката е почти изцяло българска, то изворът ѝ се намира на територията на страната ни, но точно откъде извира река Тунджа? В Калоферска планина на Стара планина, на 2083 метра надморска височина и близо до връх Юрушка грамада е изворът на Тунджа. При извора си обаче тя не носи това име, а се нарича Селска река. Различни са и имената, които Тунджа е носела в миналото. Наричана е  Тонзос или още Тонзус.

Пътят на река Тунджа

Открили откъде извира река Тунджа, естествено е да се замислите за нейния път. По целия си път Тунджа преминава през десетки населени места, като ширината на коритото ѝ непрекъснато се променя – от няколко метра до няколко километра. В някои от най-тесните участъци по поречието на Тунджа са изградени язовирни стени като например в района на село Копринка е изградена язовирната стена на язовир „Копринка“, а в района на Межденишкия пролом – язовирната стена на язовир „Жребчево“ – това са двата най-големи язовира по течението на реката.

Коя е най-дълбоката река в България?

Красиви и силно извити меандри на много места радват сетивата, по поречието ѝ се срещат вирове, резервати с редки птици и красиви кътчета от страната ни, а малко преди да напусне територията на родината тя извайва приказния Сремски пролом, който разделя Сакар планина и Дервентските възвишения. Пътят ѝ преминава предимно през равнинни места, поради което и средната надморска височина на реката не е голяма – 32 метра. Единственото подчертано планинско течение на реката е горното ѝ течение, като то е част от територията на резерват Джендема. Предимно равнинно е средното течение на река Тунджа.

По поречието на Тунджа има 33 населени места, сред които 6 града и 27 села, 5 от които населени места са в южната ни съседка Турция. Там е и най-голямото населено място по поречието на Тунджа – Одрин.

Притоци на река Тунджа

Река Тунджа е ляв приток на Марица, при това най-дългият приток на Марица, като се влива в нея извън територията на страната ни – в Турция, а устието ѝ е на Бяло море. Самата Тунджа също може да се похвали с много притоци, като левите такива – планинските притоци – са повече, по-дълги и по-пълноводни.

Списък на реките в България, които всеки трябва да знае

Стопанско значение на река Тунджа

Като че ли по-важен от въпроса откъде извира река Тунджа е този за стопанското значение и приложението  на реката. Площта на водосборния басейн на Тунджа е 8429 кв.км., което предава на реката важно стопанско значение за няколкото области и десетките населени места, през които протича. От ключово значение са около 260-те язовира с общ обем от 372,2 млн. m3, изградени по поречието на реката, които намират приложение за напояване на обработваема земя, производство на електроенергия, промишлени цели, питейно-битови нужди, водоснабдяване, регулиране на речния отток и динамиката на водните количества в средното и долно течение на Тунджа.

От незапомнени времена е и значението на река Тунджа като важен транспортен коридор в горното и средно течение от запад на изток и от север на юг – в средното и долно течение на реката. Реката има значение и по отношение на риболова. Основно в нея се срещат щуката и шаранът, а водите ѝ са дом за едрия тунджански скобар и черната мряна. Някои красиви кътчета са подходящи за туризъм и отдих сред природата, като дори минерални комплекси за почиващи могат да бъдат открити по поречието на Тунджа като Казанлъшките минерални бани близо до град Казанлък.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес