Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откъде идва изразът „рогоносец“?

02 ноември 2022, 17:00 часа

Има няколко версии за произхода на този израз:

1. Митични рога

Според мита ловецът Актеон, приближавайки се до мястото, където е почивал, чул пламенен женски смях. Пълзейки до езерото и гледайки иззад гъстите клони на храстите, той вижда къпещата се богиня Диана, придружена от нимфи.

Ядосана, че простосмъртен се осмелява да погледне голото й тяло, Даяна плиска вода в лицето му. Младият мъж се превръща в елен с огромни разклонени рога. Той бързо се втурва в гората, бягайки от собствените си кучета. Но било твърде късно: глутницата не разпознава собственика си, който е превърнат в елен с тънки крака и го разкъсва на парчета.

2. Кралско благоволение

Според тази версия изразът идва от германски императорски указ, издаден през 1427 г. Указът забранява да се водят жени в армията заедно със съпрузите си. Като аргумент е бил посочен - военният дух отслабва, когато война прекарва нощта в леглото с жена си. Войн, който наруши забраната, е трябвало да носи рога. Скоро след това жената ставала обект на повишено внимание от страна на мъжката част от селището.

Знаете ли какво означава изразът "пушечно месо"?

3. Изразът "рогоносец" идва от византийския император Андроник Комнин (1183-1185).

Андроник бил образован, притежавал сила, смелост, сръчност, красота и интелигентност. Любовните връзки на императора са били достояние на жителите на столицата. Понякога той е поддържал връзка с няколко жени едновременно, и е бил източник на клюки.

Има една много необичайна (но средновековна красива) легенда, че император Андроник Първи Комнин, живял през 12 век и седнал на трона на Константинопол. Той се отличавал с прекомерна любов. Освен младата съпруга византиецът имал и любовница.

В знак на най-висше милосърдие, любящият император позволил на съпрузите на онези жени, с които е имал любовна връзка, да ловуват животни в личното му владение. Над портите на жилищата им били окачени еленови рога, а това показвало разврата на жените им.

Кои са най-често използваните български фрази и изрази

Защо рогата са символ на „рогоносец“?

Рогата са проява на генеративна сила и се използват предимно в сексуалния живот. Като цитира много примери, Дарвин заключава, че "рогата и зъбите във всички случаи се развиват предимно като сексуални оръжия", т.е. те се използват от мъжките в бой за женска.

В средновековната поезия, особено през 13 век, на челото на измамен съпруг расте рог. Скоро в Европа се появява обичай главата на съпруга да се украсява с рога, показвайки с какво го е надарила жена му. Вероятно тук е изиграла роля и връзката на рогата с бойния ентусиазъм, породен от сексуалното чувство. Еленът хвърля рогата си всяка година след чифтосване и израстват отново на следващата година. Загубил рога, той губи както смелост, така и желание за женски. Състрадателните съседи биха могли да украсят главата на търпелив съпруг с рога, за да му върнат липсващата сексуална сила и ентусиазъм.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес