Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Открийте защо косата ви пада

25 февруари 2022, 08:40 часа

Губите от 50 до 100 косъма всеки ден. Това е нормално. Но загубата на коса и прекомерното опадане могат да бъдат причинени от всичко - от лекарства и хормони до дефицит на хранителни вещества и стрес. Ако косата ви пада, това се опитва да ви каже нещо за вашето здраве.

Имате хормонално разстройство

Когато жените имат хормонално разстройство, което причинява високи нива на тестостерон, включително синдром на поликистозните яйчници (PCOS), те могат да получат изтъняване на косата по скалпа. Често тези състояния се свързват и с акне, нередовна менструация и растеж на косата в области, които обикновено се наблюдават при мъжете.

Този алкохол може да ПОМАГА при грип

Вие не защитавате косата си от слънцето

Слънцето уврежда кутикулата, позволявайки на вредните лъчи и топлина да проникнат по-дълбоко. Освен това излагането на свободни радикали без антиоксиданти, които да ги неутрализират, може да причини сериозен оксидативен стрес за тялото и в този случай за косата. Опитайте да използвате слънцезащитен спрей.

Току-що сте се сдобили с бебе

Докато са бременни, много жени забелязват, че гривата им става по-дебела, по-пълна и по-лъскава, благодарение на прилив на хормони на бременността. Въпреки това, след като се родят, този поток от хормони напуска тялото им с бързи темпове, като често им остава малко време за приспособяване. Един страничен ефект от това изчерпване на хормоните е загубата на коса. За щастие, за много жени косата им се връща към нормалното си състояние няколко месеца след раждането.

Вашата диета

Тази стара поговорка „Ти си това, което ядеш“ има известна истина и косата ви със сигурност изисква много енергия и хранителни вещества, за да бъде здрава. Клетките във вашите космени фоликули се делят по-бързо от другите в тялото и растат бързо. В същото време изграждането на косъма от кератин отнема много енергия. Важно е да поддържате здравословна, добре балансирана диета, пълна с всички необходими хранителни вещества, от които тялото ви и косата се нуждае. Липсата на хранителни вещества, особено витамини от група В, цинк и желязо, може сериозно да наруши цикъла на косата и да накара фоликулите да преминат в преждевременна хибернация, което след това е последвано от излишно падане на косата.

Супер стресирани сте

Стресът засяга почти всеки аспект от живота ви - дори и косата ви. Стресът засяга хормоналните нива, по-специално кортизола, който след това причинява загуба на коса, което само добавя повече стрес към вече стресираща ситуация. Положителната страна на всичко това е, че след като намалите стреса в живота си, косата ви ще порасне обратно към нормалното си.

Имате дефицит на желязо

Желязото е важен минерал, необходим за развитието на нашите кръвни клетки и здравословното функциониране на тялото. В случаите, когато пациентите имат дефицит на желязо или имат ниски нива на червените кръвни клетки, те могат да получат известно изтъняване на косата. Запасете се с храни с най-много желязо, за да насърчите растежа.

Вашата прическа

Начинът, по който носите косата си всеки ден, може да повлияе на това колко здрава е тя. Носенето на стегната опашка, плитка или удължения може с течение на времето да доведе до стрес върху космения фоликул и да доведе до опадане на косата и трайна загуба. Носете по-свободни стилове или спусната коса колкото е възможно повече.

Професионално изглеждаща коса в ДОМАШНИ условия

Използвате прекалено гореща обработка

Може да ви хареса начина, по който изглежда косата ви след използване на маша или преса, но вредата, която причинява, може да доведе до изтъняване на косата ви. Настройте пресата си на средна температура и работете с по-малки участъци, които изискват по-малко време върху горещия инструмент.

Постоянно носите шапки

Шапките вършат страхотна работа за покриване на косата ви, предпазвайки скалпа ви от слънце и стрес от околната среда, но те също трият едно и също място отново и отново, особено ако се носят в продължение на последователни дни. Този ​​тип триене може да издърпа косата, което може да доведе до възпаление на фоликула. Продължително възпаление може да доведе до трайно увреждане, което от своя страна води до загуба на коса. В крайна сметка: Дайте на шапките почивка за няколко дни, за да защитите кичурите си.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес