Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха странно същество край бреговете на Калифорния

07 декември 2016, 09:35 часа

Странно миниатюрно същество откриха океанолози край бреговете на Калифорния. То приличало на загадъчна играчка пружина, излъчваща светлина, разказват очевидци.

За последен път такова същество е виждано в Тихия океан преди повече от век. Това се посочва в статия, публикувана в списание Marine Biodiversity Records.

"Когато батискафът ни се издигна на повърхността, той взе със себе си и едно необичайно гръбначно, което се оказа, че е живо и абсолютно непокътнато. Ние веднага го препарирахме и подготвихме за транспортиране до Смитсъновския музей. Не знаехме що за създание е това и само когато го огледахме, осъзнахме, че сме открили Bathochordaeus charon - мистериозен вид апендикулар, описан преди повече от век ", посочва Робърт Шерлок от Научно-изследователския институт Монтерей Бей в Мос Лендинг, цитиран от БГНЕС.

Апендикуларите приличат на миниатюрни попови лъжички, размерът им обаче не надвишава няколко милиметра. Живеят в своеобразни меки "раковини", чрез които отделят водата, очиствайки я от планктон и други "хранителни" примеси.

 

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес