Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откакто си го приготвям този домашен препарат, прозорците блестят от чистота

18 февруари 2022, 09:30 часа

Още нашите баби са били наясно с рецепти за надежден препарат за почистване на прозорци, още преди рафтовете на магазините да бъдат препълнени с разнообразни почистващи препарати за прозорци с химикали, на повече или по-малко известни производители.

Също така, нито един от методите на тези баби не е бил нездравословен или е довел до различните често срещани видове кожни алергии, когато използваме закупени от магазина перилни препарати.

Как да си направим домашен препарат за чистене на прозорците?

В тази статия ще ви кажем няколко рецепти за ефективни видове почистващи препарати за прозорци и съвети какво да направите, за да поддържате по-чисти своите прозорци за по-дълго време.

Съвети за почистване на прозорци

Добре е да се използва винаги топла вода, щом приготвяте следните препарати, особено ако рецептата съдържа препарат за измиване на съдове. Това улеснява премахването на упорития прах и мръсотия от прозорците. Не ги мийте в горещ ден или когато лйчите на слънцето попадат директно върху стъклото.

Топлината и слънчевата светлина ще накарат течността да изсъхне по-бързо и ще остави грозни ивици по прозорците ви. Преди тяхното почистване, почистете първо добре дограмата им. Прозорците ви ще останат по-дълго чисти, ако не са застрашени от замърсяване от собствените им рамки.

Рецепти за домашни препарати за почистване на стъкло

Можете да направите ефективен препарат за почистване на прозорци  тип „направи си сам” много бързо и като използвате само продукти и течности, които могат да се намерят във всяка кухня или аптечка. Въпреки схващането, че химикалите в домакинските препарати биха могли да премахнат  всякакъв вид замърсявания, домашните натурални продукти дават не по-лош резултат.

Основното нещо е, да спазвате препоръките при тяхната направа. Така не само ще спестите значително от закупуването на различни скъпи препарати с  химикали, но и да осигурите чистота и блясък на вашите прозорци за дълго време.

Препарат на основата на препарат за измиване  на съдове

·        Осем чаши топла вода

·        1/8 чаша оцет

·        1 чаена лъжица препарат за миене на съдове

Препарат за почистване на прозорци с оцет

·        1 чаша вода

·        1 1/2 супени лъжици оцет

·        1/4 чаена лъжица препарат за миене на съдове

Препарат за почистване на прозорци на алкохолна основа

·        1 чаша салицилов алкохол

·        1/4 чаша амоняк

·        1 чаена лъжичка сапун за съдове

·        7 чаши вода

Съвети за почистване на прозорци

Въпреки че оцетът и амонякът може да изглеждат като най-добрите съставки за почистване на прозорци, трябва да знаете, че те могат да изсушат стъклените уплътнения бързо, особено тези, направени от каучук или силикон.

Честото използване на тази мярка може да причини напукване на уплътненията и трябва да се сменят. Първо почистете прозореца с разтвор на вода и препарат за миене на съдове. Когато премахнете основната мръсотия, напръскайте стъклата с един от продуктите, изброени в предишната стъпка. Накрая ги попийте  със сух вестник.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес