Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Основният враг на старческите петна: Какво е арбутин и как ще преобрази кожата ви

02 септември 2024, 07:15 часа

Арбутинът заема едно от водещите места в класацията на най-ефективните козметични съставки. Сигурно ви е хващал окото в състава на продуктите за грижа за кожата, но едва ли сте се опитвали да разберете какви точно са ползите му за кожата – а в случая с арбутина те са много големи.

Какво е?

Арбутинът е основният избелващ компонент от естествен произход, който обикновено се използва в продукти за грижа за кожата - кремове, маски и специални серуми. Получава се чрез екстракция на растения като червена боровинка, мечо грозде и черна боровинка. Арбутинът блокира тирозиназата, основният ензим, участващ в синтеза на меланин и отговорен за появата на старчески петна.

Още: 7 тайни, за да запазите тена си възможно най-дълго

Алфа-арбутинът се счита за най-популярният, ефективен и висококачествен в кремовете. По-бюджетните продукти за грижа за кожата използват бета-арбутин. По-долу ще разгледаме подробно най-полезните свойства на тези компоненти за кожата.

Изравнява тена на кожата

Продуктите с арбутин помагат за лечение на хиперпигментация, както и старчески петна, тъмни петна, лунички, слънчеви петна, различни форми на мелазма и петна, които се появяват поради увреждане на кожата. Кремовете на базата на арбутин са безопасни и практически нямат противопоказания, но хората с чувствителна кожа трябва да ги използват с повишено внимание.  

Дезинфекцира

Още: Избелване на подмишниците: Как и защо да изсветлите кожата в тази област?

Арбутинът може да има и антисептичен ефект, като почиства кожата от токсини, намалява отока и подобрява тургора на кожата. В резултат на това под въздействието на арбутин кожата става по-добре поддържана и гладка.

Изсветлява кожата

Арбутинът има бърз избелващ ефект: първите признаци на изсветляване на кожата могат да бъдат забелязани още през първия месец от използването на крем, който съдържа този компонент. Колкото по-дълго използвате крем с арбутин, толкова по-светла става кожата ви.

Ефектът от продуктите, базирани на тази съставка, ще бъде с вас, докато ги използвате. След като спрете да го използвате, кожата ви ще се върне към нормалното си състояние. Ето защо е по-правилно да комбинирате избелващи средства с компетентна терапия за хиперпигментация от дерматолог - това ще помогне да се осигури положителен резултат от грижата.

Още: Как да избелим зъбите си, за да са искрящо бели и здрави?

Като избелващ агент арбутинът замени хидрохинона, тъй като с течение на времето бяха доказани неговите токсични свойства и канцерогенност. Проучванията показват, че употребата на хидрохинон при тестови плъхове показва увеличаване на злокачествените тумори. В тази връзка хидрохинонът беше забранен за употреба в много европейски страни и Япония.

Какви продукти с арбутин са за предпочитане за ежедневна грижа за кожата?

Всичко зависи от това с какъв проблем се сблъсквате. Ако имате старчески петна, слънчеви петна, лунички или увреждане на кожата, по-добре е да използвате крем с арбутин. Нанесете върху цялото си лице, за да изравните тена на кожата си. Кремът трябва да се прилага два пъти дневно (сутрин и вечер) след почистване на кожата в продължение на 4 седмици.

Серумът на базата на арбутин се използва най-добре в случаите, когато имате изолирани случаи на хиперпигментация по лицето (например имате 1-2 петна) и не е необходимо да нанасяте продукта върху цялата повърхност на кожата. Серумът е ефективен срещу лилава хиперпигментация, която възниква поради акне и мелазма.

Източник: MarieClaire

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес