Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оскъпиха поръчка за киберсигурност на държавата от 6,8 на 7,6 млн. лв.

07 септември 2021, 07:30 часа • 12171 прочитания

Нова поръчка за изграждане, развитие и гаранционна поддръжка на елементи от националната система за киберсигурност обяви Държавна агенция „Електронно управление“. Тя е на стойност 7 594 927 лв. с ДДС.

Обявената през януари процедура е била прекратена на 20-ти юли, а прогнозната й стойност беше 6,8 млн. лв.

Причина за стопирането й са поредица от жалби срещу дадените от възложителя разяснения – десет на брой. Стигнало се е до Върховния административен съд, който се е потвърдил, че в условията за нейното провеждане има пороци, които не могат да се отстранят. Още повече, че към онзи момент даже срокът за подаване на предложения е изтекъл.

Офертите са три – от „Контракс“ АД, от „Си Ар Джи Инженеринг“ ООД и от консорциум „СИСТЕЛ“ (между „Телелинк Бизнес Сървисис“ ЕАД и „СИЕНСИС“ АД). Последният оферент е и един от жалбоподателите.  

Другите фирми, които обжалваха разяснения по поръчката, са „Ар Ай Ти“ ЕООД и „Технологика“ ЕАД. 

Елементите от националната система за киберсигурност включват изграждане и развитие на център, с който ще се изпълнят задачите към Националния екип за реагиране при инциденти с компютърната сигурност (НЕРИКС), на Национална координационно-организационна мрежа за киберсигурност (НКОМКС) и Национален киберситуационен център (НКСЦ).

Проектът има за цел да подпомогне създаването на ефективна система за киберсигурност и устойчивост, изграждане на способности за активно и ефикасно противодействие на киберзаплахите. Насочен е към изграждането на институционализирана единна система на отговорности, процеси и процедури за мониторинг на общото състояние на киберпространството, за взаимодействие и ефективно използване на техническия капацитет за превенция, координиран отговор и възстановяване от киберинциденти. Също така за анализ на тенденциите и изграждане на способности за активно и ефикасно противодействие на киберзаплахите.

За осигуряване на информация за актуалната киберкартина на национално ниво се предвижда създаването на НКСЦ, а нуждата от осъществяване на взаимодействие за ефективна и координирана превенция, реакция и възстановяване от киберинциденти, налага да бъде изградена на Национална координационно-организационна мрежа за киберсигурност.

Надеждно функционираща мрежа за киберсигурност се нуждае от повишен капацитетът на структурите с отговорност в областта на киберсигурността. В тази връзка се предвижда разширяване на способностите на националния екип за реагиране при инциденти с компютърна сигурност, изграждане на национална мрежа за киберсигурност, създаване на координационни механизми между компетентните в сферата на киберсигурността  ведомства на национално ниво.
НКОМКС се предвижда да служи както за обмен на оперативна информация на ведомства и органи, занимаващи се с киберсигурност, така и като място за обмен на информация, добри практики, съвети, научни материали за частни организации, представители на научните среди, както и за всички заинтересовани от обмен на подобен вид информация страни за съставяне на обективна актуална киберкартина за страната.

Проект „Изграждане на елементи от национална система за киберсигурност“ се финансира от Фонд „Вътреишна сигурност“, който ще се изпълнява на няколко етапа

Първият етап е създаване на решение за автоматизирано събиране на данни за събития от различни източници (колектор на данни); решение за системи-примамки ; решение за управление на информация и събития за сигурност; решение за оркестрация, автоматизация и реакция за сигурност ; решение за управление на инциденти; решение за автоматизирано управление на уязвимости ; решение за управление на заплахите; решение за автоматизирано следене и анализ на DarkWeb;

Втори етап е решение за Национална координационно-организационна мрежа за киберсигурност. Третият етап е решение за Национален киберситуационен център. Четвъртият – интеграция на решенията. Последният е за обучение.

Общата стойност на целия проект е 10,6 млн. лева. 

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес