Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новоразработен хидрогел може да унищожи рака на мозъка 

11 май 2023, 10:44 часа

Глиобластомът е една от най-разпространените и агресивни форми на рак на мозъка и е една от най-трудните за лечение. Възможно е обаче на хоризонта да се появят добри новини.

Новоразработен хидрогел, тестван върху мишки, изчиства следи от тумори на глиобластома и спира процеса. Хидрогелът е толкова ефективен, че при животните се наблюдава "поразителна" 100-процентна ефективност.

Въпреки че не можем да сме сигурни, че същото лечение ще постигне такъв успех при хората, това е изключително обещаващ нов подход.

Паклитаксел е химиотерапевтичното лекарство в центъра на гела, използвано за направата на наноразмерни нишки за вкарване в мозъка. Лекарството вече е одобрено за лечение на други видове рак, включително рак на гърдата и рак на белия дроб. В случая с мозъчните тумори доставката му е от ключово значение.

Хидрогелът покрива равномерно раковата кухина и тънките вдлъбнатини, останали при отстраняването на тумора, като в продължение на няколко седмици освобождава антитяло, наречено aCD47. Изглежда, че лечението достига до части от туморното образувание, които други лекарства могат да пропуснат.

Нова терапия дава надежда на пациенти с рак

"Мисълта, че има потенциал тази нова хидрогелна комбинация да промени кривата на преживяемост на пациентите с глиобластом, е много вълнуваща." - казва Бети Тайлър, професор по неврохирургия от университета "Джон Хопкинс" в Балтимор.

Тази способност да се доставят едновременно лекарства и антитела - предлагайки едновременно химиотерапия и имунотерапия - е друга част от това, което прави хидрогела специален. Комбинирането на двете вещества е предизвикателство, тъй като те имат различни молекулярни структури.

При тестовете изглежда, че се засилва имунната система на животните. Когато туморите на глиобластома били въведени отново, мишките можели да се преборят с тях сами, без допълнително лечение.

Въпреки това все още се налагала операция за отстраняване на първоначалния тумор. Когато гелът се прилагал, без преди това да се изрязва туморът, преживяемостта спадала до 50 %.

Ето кои са болестите, причиняващи рак и как да се предпазим

"Операцията вероятно облекчава част от този натиск и дава повече време на гела да активира имунната система да се бори с раковите клетки", казва химическият и биомолекулярен инженер Хонган Куи от университета "Джон Хопкинс".

Лечението на глиобластома остава изключително трудно - отчасти поради липсата на защитни Т-клетки в мозъка - но ние постигаме напредък. Малки дискове, наречени пластини Gliadel, разработени от същия изследователски екип, който стои зад последното проучване, понастоящем се използват след отстраняване на тумора, за да се спре връщането на рака.

Изследователите признават, че ще бъде "предизвикателство" да превърнат откритията си в практическо лечение, което да действа върху човешкия мозък.

"Въпреки неотдавнашния технологичен напредък, има остра нужда от нови стратегии за лечение", казва Куи. "Смятаме, че този хидрогел ще бъде бъдещето и ще допълни настоящите методи за лечение на рак на мозъка."

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес