Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма да познаете: кои имена се смятат за най-старите в света?

10 август 2024, 07:00 часа

На съвременните хора им е трудно да си представят себе си без име: разбира се, на някои това може да не им харесва, но да бъдем безименни за нас е нещо отвъд границите на възможното. Много хора с интерес изучават значението на имената си, сравняват ги с характера си и се гмуркат в историята на произхода на името. Но задавали ли сте си някога въпроса кое име е най-старото?

Намирането на отговора няма да е лесно: трябва да се обърнете към археологическите разкопки и да се потопите в историята. Ние допълваме знанията ви и ви предлагаме версиите на първите имена, известни на човечеството.

Шумерски счетоводител

Шумерите са един от най-загадъчните народи в световната история, а също така са и първата истинска цивилизация, възникнала на Земята. Шумерите са наистина уникални: те са развили писмеността и архитектурата, а разделянето на времето на 60 съвременния човек също се дължи на шумерите.

Този народ е строил кирпичени къщи, а местните "олигарси" са можели да си позволят да построят двуетажна сграда с много стаи. Именно шумерите решават, че собствеността трябва да се присвоява на човек, а процесът се контролира от счетоводители.

В това се крие отговорът на въпроса кое име се смята за най-старо. Археолозите откриват глинена домашна плочка, датираща от 3400-3000 г. пр. На нея е изписан кратък надпис: "29 086 мери ечемик за 37 месеца. Кушим." Да, счетоводителят Кушим просто е поставил името си върху плочката и хиляди години по-късно то е било най-старото. Скептиците обаче може да се усъмнят, че Кушим е име, а не длъжност, затова ще дадем друга версия.

Топ 10 на най-популярните имена в България

Мистериозният собственик на роби

За да открием истината, отново трябва да се обърнем към плочите. Счетоводните книги наистина са съдържали много ценна информация! На една плочка от 3200-3100 г. пр: "Двама роби принадлежат на Гал-Сал. Гал-Сал е собственик. Робите Ен-пап Х и Сукалгир." Едва ли някой ще се усъмни, че пред нас са наистина имена, а не названия на предмети или професии.

Ако се придържаме към тази версия, то робовладелецът Гал-Сал и неговите работници буквално са отишли в историята. Струва си да уточним, че по онова време вече е имало много имена, но това са тези, които са достигнали до човечеството от древни източници.

Египетски фараон

Невъзможно е да си представим най-древните цивилизации без Египет. И няма нищо изненадващо във факта, че според третата версия най-старото име е на египетски фараон.

Ири-Хор е преддинастически фараон, управлявал около 3000 г. пр.н.е. И въпреки че част от археологическата общност се съмнява в съществуването му, би било несправедливо да отхвърлим тази възможност. Името на фараона е разчетено благодарение на надписите, открити върху съдовете. Между другото, името на владетеля дори има преводи - "Изречение", "Представител", "Другар".

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес