Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма да повярвате за какво помага зехтин с люти чушки

20 ноември 2021, 14:50 часа

Зехтинът с люта чушка и билки ефективно помага при невралгии, ставни болки и неразположения, причинени от възпаление.

Високото съдържание на капсаицин е отговорно за специалните свойства на лютите чушки. Това е съединение, което придава остър, парещ вкус със силни аналгетични и противовъзпалителни свойства. Освен това капсаицинът подобрява кръвообращението, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и намалява оксидативния стрес. Идеален е при възпалителни проблеми на ставите и мускулите.

Ефектът се засилва, ако използвате зехтин, съдържащ олеокантал. Това е съединение, способно да инхибира производството на провъзпалителни COX-1 и COX-2 ензими. Действат подобно на ибупрофен. Цялостнотото въздействие се допълва от противовъзпалителните билки розмарин и хвойна.

Маслото от хвойна се използва при болки в ставите, корените, невралгии и инфекции на горните дихателни пътища.  Розмаринът затопля, дезинфекцира раните и се противопоставя на "действието на всички отрови". Използва се при болки в мускулите, ставите и ревматични заболявания.

Зехтинът с люта чушка силно ви сгрява, но не ви изгаря. Може да се използва върху кожата без страх. Разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението и клетъчния метаболизъм.

Рецепта за зехтин с люта чушка

Съставки:

10 малки люти, сухи

чаша екстра върджин зехтин

2 стръка розмарин

4 плода хвойна

Смелете сухите чушки в месомелачка, натрошете розмарина на ситно, натрошете хвойната. Смесете съставките в буркан и поръсете с малко количество спирт. Залива се с топъл зехтин. Оставете за 10 дни, прецедете през тензух.

За да ускорите мацерацията: поставете буркана в тенджера с вода, загрейте го за 2 часа на слаб огън. Оставете настрана за 24 часа. На следващия ден загрейте на водна баня за половин час, прецедете.

Натрийте засегнатите от болка или лезии места със зехтин. Може да използвате лековитата смес и за готвене, като добавите капка, две към ястията си, за да станат пикантни.

Зехтинът с люти чушки помага:

При невралгия, причинена от натиск върху нервите, стрес, възпаление

Ревматизъм и ревматоиден артрит

Артрит

Мускулни болки

Фибромиалгия

Тригеминална невралгия

Псориазис

Дископатия

Наранявания, хематоми, образувания след удар

Диабетна невропатия

Невралгия, придружаваща лаймска болест, дифтерия, лупус.

Зехтинът с люта чушка има противораково действие.

Капсаицинът открива мутантни ракови клетки, унищожава техните митохондрии, отговорни за деленето и растежа. Не уврежда здравите клетки.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес