Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няколко начина за отблъскване на гълъбите от балкона

21 юни 2024, 10:44 часа

Гълъбите, макар и на пръв поглед безобидни, могат да се превърнат в истински проблем, когато изберат балкона ви за свой постоянен дом. Те оставят след себе си мръсотия, мъх и изпражнения, което е не само неприятно, но и опасно, тъй като те могат да бъдат носители на различни заболявания, вредни за хората и домашните животни.

Има няколко ефективни начина да се отървете от тези неканени гости.

1. Остри звуци и светлинни ефекти

Гълъбите не обичат внезапни и остри звуци, ярки отблясъци и светкавици. Можете да използвате силни пляскания, подсвирвания или дори да пускате музикални устройства с груби звуци. Ефективни са и светлоотразителните предмети като фолио или дискове, окачени на балкона.

5 ефективни начина за незабавно прогонване на гълъбите от градината

2. Вода и неприятни миризми

Обикновената вода може да бъде ваш помощник: напръскайте гълъбите с вода с помощта на спрей или градински маркуч. Можете също така да използвате аерозоли, които миришат лошо за птиците, като лак за коса или освежител за въздух.

3. Ароматни и огнени подправки

Разпръснете люти подправки като червен пипер, куркума, горчица, канела или карамфил около периметъра на балкона. Птиците не обичат силни миризми или силни вкусове, така че тези мерки ще помогнат да ги изплашите.

Важно е да запомните, че всички тези методи изискват редовна употреба. Само при постоянно излагане гълъбите ще разберат, че вашият балкон вече не е подходящ за живеене и ще потърсят ново място.

Ефективни начини да изгоните досадните гълъби от балкона

4. Бариерни репелери

Ако нямате време или желание постоянно да плашите гълъбите, инсталирайте специални репелерни бариери. Те включват панделки и ленти с шипове или игли за плетене. Тези устройства не вредят на птиците, но създават неудобства по време на кацане. Гълъбите няма да могат да седят удобно на такава повърхност и скоро ще напуснат балкона ви.

Можете да купите такива бариери в строителни и градински магазини.

5. Лепкави и мазни съединения

Друг начин да прогоните гълъбите е да обработите повърхността на балкона с лепкаво или мазно вещество, като лепило, масло, грес или захарен сироп. Птиците ще се почувстват неудобно, когато краката им започнат да залепват или се плъзгат и бързо ще отлетят. Въпреки това, след успешно отблъскване, ще трябва да почистите старателно балкона от всякакви остатъци от тези продукти.

6. Корда или въже

Опънете тънка лента, корда или въже върху повърхността на балкона. Колкото по-тънък е материалът, толкова по-добре, тъй като гълъбите няма да могат да стоят върху него и ще бъдат принудени да търсят ново място. Уверете се, че разстоянието от повърхността до линията е най-малко 10 см, така че линията да не се провисва под тежестта на птиците.

7. Рефлектори и шумоотблъскващи устройства

Използвайте стари дискове или ленти от фолио, които са чудесни за отразяване на светлината и шумолене. Закачете ги на балкона и гълъбите няма да могат да издържат на такива отблясъци и звуци, които ще ги накарат да отлетят. В магазините можете да купите готови светлоотразителни ленти, които лесно могат да бъдат прикрепени към всяка повърхност.

Отблъскващи звука могат да бъдат камбани или талисмани като „вятърни камбанки“ от ориенталски магазини. Постоянният шум и движение ще изплашат птиците и те ще избягват балкона ви.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес