Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няколко начина да запазим цвета на боядисаната коса

14 февруари 2022, 08:15 часа

Независимо дали сте боядисали косата си професионално, или го правите в домашни условия, искате цветът на косата ви да издържи възможно най-дълго. За съжаление има много неща, които могат да доведат до избледняване на цвета, включително измиване на косата по грешен начин или невъзможност да я поддържате овлажнена. Фактори на околната среда като топлина, слънце, басейн или морска вода също могат да причинят избледняване на цвета на косата ви. Въпреки това, като направите малки промени в рутината си за грижа за косата, можете да накарате цвета да издържи по-дълго.

За да запазите цвета на косата си възможно най-дълго, трябва да следвате тези прости, но изключително ефективни стъпки:

1. Изчакайте да си измиете косата. 

За да изглежда косата ви възможно най-добре боядисана, боята трябва да "влезе" в косата ви. Измиването на косата веднага след боядисването може да премахне част от боята, така че цветът на косата ви ще избледнее по-бързо. За най-добри резултати избягвайте да миете косата си поне 24 часа след боядисването. 

2. Мийте косата си по-рядко. 

Ежедневното миене на косата ви с шампоан не само ще лиши косата от нейните естествени масла, но и нейния цвят. Поддържайте цвета на косата си нов, като я миете на всеки два до три дни. 

3. Концентрирайте шампоана върху корените. Когато миете косата си, избягвайте да нанасяте шампоана върху цялата си коса. Вместо това, концентрайте продукта в корените, където косата е най-мазна.

4. Дълбоко подхранвайте косата си всяка седмица. 

За боядисана коса основният балсам не винаги е достатъчен. Използването на подходящ балсам за подхранване веднъж седмично след измиване с шампоан може да помогне за овлажняване на косата ви, така че да остане мека и сияйна. Освен това ще ви помогне да предотвратите избледняването на цвета на косата ви. 

Най-добре е да използвате балсам с дълбоко проникване върху боядисана коса. Той е формулиран, за да предотврати избледняването или грубостта на цвета на косата. Нанесете го внимателно от корените до върховете.

За да получите пълните предимства на дълбокото подхранване, оставете балсама да престои върху косата ви за поне 10 минути. Поставянето на шапка за душ върху косата ви, докато носите маската, може да помогне за генериране на топлина, така че балсамът да проникне по-ефективно в косата ви.

5. Използвайте горещи уреди за коса по-рядко. Може да ви хареса начина, по който изглежда косата ви, когато използвате маша или сешоар, но тези устройства могат да увредят боядисаната коса, като я изсушат повече от необходимото. Опитайте се да ограничите употребата им до веднъж или два пъти седмично, за да поддържате цвета на косата си освежен.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес