Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога не се хранете, докато сте ТЪЖНИ

27 февруари 2022, 08:45 часа

Според някои учени това дали ще сме слаби или не зависи не толкова от количеството храна, която консумираме, колкото от това каква е нагласата ни. Тоест ако постоянно мислите, че сте пълни и се чудите каква диета да започне е по - вероятно наистина да напълнеете.

Според психолога Джон Гейбриъл хората се хранят през по - голямата част от живота си не толкова, защото имат нужда от храна, а защото се борят с депресия, стрес и други психологически фактори.  Също друга много голяма грешка е храненето пред екрани. Било то телевизор, телефон, таблет, всички те създават състояние на стрес и не са подходяща компания на масата.

Всичко зависи от мозъка

Според биологът Сандра Аамод мозъка ни си има своя представа за това дали сме слаби или дебели. Точно поради тази причина ако сме успели да свалим килограми, то след години теглото ни връща. И не само то, ами и още няколко килограма отгоре. Това е така, защото според мозъка ни сме много слаби и той ни помага да като се грижи да си имаме още килограми. Мозъка обаче не знае реално кога сме слаби или дебели, той просто възприема теглото, с което сте били най - дълго време за нормално и ако успеете да задържите ниски килограми достатъчно, той може да възприеме тях като нормални.

Яжте разумно

Единственото решение на проблема тук е да се храните разумно. Какво означава това?
Това значи да се храните само и единствено, когато сте гладни, да престанете да се тъпчeте, защото сте в депресия или под стрес. Приeмайте храна само тогава, когато имате наистина нужда от нея. Хранете се бавно и спокойно. Никой не ви гони все пак. Другото много важно нещо е да не се храните пред екрани, защото това ви разсейва и ви зарежда със стрес излишно. Не изяждайте всичко, което е в чинията ви, защото смятате, че така трябва. Н, не трябва. Не мислете постоянно за теглото си и не се теглете всеки ден. Доказано е, че хората, които с теглят ежедневно са с по - високо тегло от тези, които не го мислят толкова.

Трупането на килограми, както разбрахте до голяма степен е на психологическа основа. Вярно е, че мозъка ни има определени представи за това как е нормално да изглеждаме, но никой не е казал, че не може да се препрограмира. Просто спазвайте някои определени правила и не мислете постоянно за числото върху екранчето на кантара ви. Най-добре не си купувайте кантар изобщо.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес