Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога не правете това: 4 от най-опасните народни методи за самолечение

11 февруари 2024, 14:33 часа

Знаете ли, че преди много векове болното гърло се е лекувало с живи жаби, а психичните разстройства са се лекували с клизма с мед и сол? Дори и сега народните начини за лечение на една или друга болест могат да бъдат много необичайни. Лекарят ви казва кои методи за самолечение са опасни!

Грип и настинка: тиган с картофи, чесън и алкохол

Настинка и грип са най-честите инфекции, с които повечето хора редовно се сблъскват. За тяхното лечение се използват голям брой народни средства. Например, за облекчаване на възпалено гърло се предлага да дишате над тиган с горещи картофи. Понякога за тези цели се използва съд с вряща вода, в който се добавят етерични масла от цитрусови или иглолистни растения.

„Вдишването на пара от горещи картофи временно намалява запушването на носа и възпаленото гърло. Но в същото време стимулира притока на кръв, в резултат на което отокът се увеличава и пропускливостта на дихателните пътища намалява “, предупреждава лекар.

Тези бабини рецепти са изключително полезни при висока температура!

Горещи бани за крака, както и сауни, парни бани и горещ душ не се препоръчват при повишена телесна температура. Понижаването на температурата с компреси и обтривания със спиртосъдържащи течности също е недопустимо, особено при деца: алкохолната интоксикация на организма става през кожата.

Капки от зеленчукови и плодови сокове могат да увредят носната лигавица при хрема.

Изгаряния: растително масло и урина

Това гласи една от най-разпространените „бабини рецепти“ слънчевите и термичните изгаряния трябва да се мажат с растително масло, сметана. В някои случаи се препоръчва да направите нещо още по-оригинално и да навлажнете изгорените места със собствената си урина.

Това не може да се направи при никакви обстоятелства. Маслото или сметаната създават защитен филм, кислородът не достига до кожата, тя не се охлажда естествено, в резултат на това болката ще се засили и раната ще заздравее по-бавно. А урината, стерилна вътре в тялото, „абсорбира“ патогенни микроорганизми, когато преминава през пикочните пътища. Когато се приложи върху рана, може да причини инфекция.

Ако изгарянето е малко, кожата е зачервена, но не са се образували мехури, трябва да поставите засегнатата част от тялото под течаща студена вода и да я задържите за 15-20 минути, след което сложете суха стерилна превръзка.

Дали бабини рецепти против световъртеж ще ви избавят от този проблем?

Хемороиди: бани с картофи и билки

Често с този деликатен проблем хората не смеят да отидат на лекар и използват народни средства - анални супозитории, направени от сурови картофи, лосиони и вани, направени от жълтурчета, пелин и готварска сол.

Не е възможно да се лекуват хемороиди с народни средства. Отлагайки по този начин посещението при лекар, човек отключва заболяването.

Зъбобол: опасна топлина, аспирин и свинска мас

Зъбът може да боли по всяко време - дори късно през нощта. За да издържите до сутринта, можете да изпиете болкоуспокояващо според инструкциите и да приложите студени компреси върху бузата си в областта на възпаления зъб или венеца за няколко минути с почивка от 10-15 минути. Но не се препоръчва използването на други народни средства.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес