Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога не яжте тези храни преди излагане на слънце

11 юни 2021, 16:55 часа

Знаете ли, че консумацията на определени храни е категорично забранена преди интензивно излагане на слънце? В най-добрия случай това може да допринесе за неравномерна пигментация, а в най-лошия - до дълбоко увреждане на кожата.

Според диетолозите от клиниката на Федералния изследователски център за хранене, биотехнологии и безопасност, за да получите красив и безопасен тен, трябва да ядете определени храни, пише Gismeteo.

Експертите съветват да се откажете от продуктите, които повишават чувствителността на кожата към ултравиолетова светлина, водещ сред които е смокинята. Не трябва да злоупотребявате с цитрусови плодове (портокали и грейпфрути). По отношение на морковите уместно е да ги консумирате само в умерени количества. Не прекалявайте с тях.

За да бъде тенът красив и дълготраен, е важно тялото да произвежда достатъчно меланин. Това се постига с придържате към принципите на правилното хранене и по-специално включването на храни, които съдържат растителния компонент бета-каротин.

В допълнение, някои витамини и минерали са полезни за тен. Между тях:

  • витамин Е е мощен антиоксидант, който предпазва тялото от свободните радикали;
  • селен - протектор от вредното ултравиолетово лъчение, който елиминира появата на сухота след излагане на слънце;
  • ликопен и омега-3 - допринасят за производството на меланин;

Най-полезният продукт за красив тен са морковите. Бразилките винаги изпиват чаша сок от моркови, преди да излязат на слънце. Също така е добре да включите в менюто си кайсии, праскови, грозде, аспержи, пъпеш, домати, морски дарове, червено месо о карантии. Тези храни трябва да се консумират около час преди излагане на слънце.

Непосредствено преди слънчевите бани можете да изпиете чаша прясно изцеден сок от един от изброените плодове или зеленчуци. А след това е добре да консумирате броколи - този зеленчук не само насърчава производството на меланин, но и помага да се справите с отока, който често се появява след излагане на слънце.

Препоръчва се да консумирате не повече от пет до шест плода на ден и да пиете около 100-150 грама сок.

Естествено, тези продуктите сами по себе си не могат да ви предпазят от парещото слънце. За да си спестите неприятни последици, е необходимо да се излагате на слънце с предпазни средства и само в подходящия момент. В периода от 11 до 16 часа слънцето е най-опасно и тогава е добре да не се правят слънчеви бани.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес