Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Невенът – лечителят от природата

16 март 2022, 14:25 часа

Огненото цвете, което краси различни кътчета от страната ни и света до първия сняг, а понякога и след него (откъдето вероятно идва и името му – невен – "не вехна" в превод на български език), е не само красиво и ароматно, но и полезно. Невенът е повече билка, отколкото цвете, и заема почетно място в народната медицина от незапомнени времена. Употребява се за приготвяне на мехлеми, чай, тинктура, прополис, отвара, масло, всяко от които повлиява успешно редица здравословни проблеми. Наричат невена природен лечител и това не е случайно.

За какво е полезен невенът?

  • Билката редуцира нивото на холестерол в кръвта, с което е полезна за предпазване от сърдечно-съдови инциденти.Това ѝ действие се дължи на стеролите, които, преминаващи през храносмилателната система, се усвояват на мястото на холестерола.
  • Невенът е уникално средство за лечение на кожни заболявания, рани, изгаряния, при възпалителни процеси. Това свойство се дължи на тритерпеноидите, стимулиращи зарастването на язвите и раните.
  • Билката намира употреба за детоксикация, при язва на стомаха, освобождаване от излишните течности в тялото и има изразен болкоуспокояващ ефект. Всичко това се дължи на съдържащите се в невена флавоноиди.
  • Цветето успешно повлиява имунната система, като я стимулира и подобрява функциите ѝ, благодарение на щедрите количества цинк, които доставя на организма. В него ще откриете и други полезни минерали – мед, селен, калций, магнезий, които също оказват значително благотворно влияние върху  тялото и са важни за профилактиката и подпомагането на лечението на редица заболявания.
  • Невенът е и мощен антиоксидант, предпазващ клетките от преждевременно стареене и от свободните радикали, които ги увреждат.
  • Билката се използва като естествен антиколагулант, намаляващ риска от тромбоза, както и като средство за предпазване на сърдечно-съдовата система и оказване на благотворно влияние върху функционирането на нервната система.
  • В народната медицина се използва и заради изразеното си отхрачващо действие, ценно при възпалителни и други заболявания на горните и долните дихателни пътища.

Всеки продукт, в чиито състав влиза невент – мехлем, отвара, чай, крем и прочие – е насочен към определена грижа за тялото и има своето полезно действие, правила за приготвяне и употреба или консумация. Невенът се прилага както вътрешно, така и външно, като се използват различни части от него. Старите билкари владеят до съвършенство начините за приготвяне на лек от невен, но същият може да намерите и употребен в съвременната козметология и фармацевтика. При вътрешен прием е важно да се съобразите с препоръките на медицинско лице, както и с евентуални ваши хронични заболявания или приемани медикаменти.

Статията има само информативен характер и не замества консултация с лекар!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес