Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неща, които тихо крадат щастието ни

30 юни 2021, 14:38 часа

Много неща ни отвличат от собствения ни живот. Потокът от информация, социални медии и технологии отнема много време. И най-важните неща остават извън нашето внимание. Ето 9 особено разсейващи фактори, които ви пречат да живеете пълноценен живот.       

Всеки може лесно да изброи отвличащите вниманието му неща: имейл, телевизия, приложения за смартфони. Но фините разсейващи фактори са също толкова вредни за качеството на живот. Ние не ги забелязваме,но те пак пречат на живота. 

1. Чакате утрешния ден

Колко дни прекарваме в очакване на неделята или ваканцията? Илюзията за щастливо бъдеще е истинският крадец на живота ни. Разбира се, планирането на бъдещето и изготвянето на планове е полезно. Но да търпиш днешния ден заради утрешния ден означава да загубиш настоящето.

2. Перфекционизъм

Стремежът към върхови постижения е похвален. Някой постига висок професионализъм в работата, друг се стреми да бъде безупречна майка или любовница. Но да бъдеш изтощен в преследването на непостижим идеал е сигурен начин да спечелиш невроза.

3. Съжалявате за миналото

Важно е да се научите да се освобождавате от миналото. Може би при тези обстоятелства не бихте могли да направите друго и това е най-добрият изход. Във всеки случай миналото си остава минало. И не би трябвало да има власт над нас.

4. Натрупване

Живеем в потребителско общество. Маркетинговите стратегии имат за цел да ни направят възможно най-зависими от комфорта. Рекламата ни убеждава, че просто не можем без определени неща. Те бързо остаряват и губят своята актуалност. И ние продължаваме да затрупваме жизненото си пространство с това, без което можем лесно да се справим.

5. Жажда за богатство

Няма нищо лошо в амбициозните мисли, когато мечтаем да намерим финансово благополучие. Но това състояние може да изтласка други радости. В търсене на богатство човек рискува да пропусне по-важни неща в живота си: лично щастие, близки отношения, високи цели. Парите са необходими, но не бива да засенчват други аспекти на живота.

6. Жажда за слава

Да бъдеш известен не ти гарантира привързаността и подкрепата на всички онези хора, които те познават. Славата е променлива и преминава много бързо. Те лесно ще се отвърнат от добре познатата вчера личност и ще я забравят. Много по-важно е привързаността, близките отношения, в които има място за подкрепа и взаимно разбирателство.

7. Сравнение

Всеки човек има свой собствен жизнен път. А да изпробваш съдбата на някой друг е неблагодарна задача. Винаги има някой по-богат и по-известен от теб. Вместо да губите време за сравнения, по-добре е да се съсредоточите върху личностния растеж и саморазвитието.

8. Състезание за удоволствие

Заблудата, че удоволствието е задължително условие за щастие, доминира над съвременния човек. На всяка крачка секторът на услугите ни предлага забавления, вкусна храна, красиви дрехи, пътувания и игри. Но всяко удоволствие е скучно. И сега вече търсим нещо ново. Това е омагьосан кръг, надпревара за празнота. Всъщност удоволствията ни пречат да опознаем себе си, да станем по-умни, по-осъзнати.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес