Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неща, които консумираме всеки ден, а дори не подозираме как са направени

17 юли 2021, 21:55 часа

Не всичко е това, което изглежда. Тази максима важи за много неща включително за храна, тъй като различните продукти които изглеждат здравословни, не винаги са здравословни.

Класификация на храните

Храните, считани за естествени са тези, които се получават директно от растения (плодове, бобови растения, зеленчуци, корени и грудки) или от животни (яйца) и които са придобити за консумация без да са претърпели промени, тъй като произхождат от природата.

В минимално преработени са тези, които са били подложени на малки процеси като почистване или отстраняване на негодни за консумация или нежелани части, замразяване, сушене, пастьоризация, замразяване и ферментация, но на които не са били добавени сол, захар, мазнини и други вещества..

Те включват зърнени култури, маслодайни семена, мляко, брашно, месо и кафе.

Кулинарни съставки

Тази категория включва растителни масла, мазнини, сол и захар, всички те се извличат от естествени храни чрез процеси като пресоване, смилане, смачкване, пулверизиране и рафиниране. Те са отговорни за разнообразяването и превръщането на храната в по-вкусна, без тя да бъде хранително небалансирана.

Преработени храни

Когато към естествена или минимално обработена храна се добавя сол, захар или друго вещество за кулинарна употреба за да стане трайна и по-вкусна, тя се счита за преработена.

Някои примери са моркови, краставици, грах, лук и карфиол, консервирани в саламура или в разтвор на сол и оцет; доматен екстракт или концентрат (със сол и захар); кристализирани плодове; сушено месо и бекон; консервирани сардини и риба тон.

Специалистите препоръчват да се ограничи приемът на тези храни, тъй като съставките и методите, използвани в производството, променят неблагоприятно хранителния състав .

Ултра обработени храни

Терминът ултрапреработен се използва за формулировки, произведени с много елементи, като сол, захар, масла, мазнини и вещества само за промишлена употреба, като соеви и млечни протеини и екстракти от месо, които преминават през няколко етапа на обработка.

Тези формули също обикновено използват вещества, синтезирани в лабораторията от храни и други органични източници, като нефт и въглища и много от тях действат като добавки, чиято функция е да удължат живота или да придадат на продукта цвят, вкус, аромат и текстура.

Тази категория включва редица продукти: бисквитки, сладолед, сладкиши, сладки зърнени храни, сладкиши и смеси за торти, макарони, безалкохолни напитки, млечни напитки, подсладено и ароматизирано кисело мляко, замразени продукти , панирани екстракти от пилешко или рибено месо, като хапки , пакетирани колбаси и други студени разфасовки , хамбургери и кифлички.

И накрая, проучване от Парижкия университет, Франция, затвърди връзката между поглъщането на ултрапреработени вещества с повишения риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес