Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неповторими явления в природата

14 април 2022, 17:55 часа

Природата постоянно ни изненадва с нови рекорди. Но има събития, толкова уникални, че заслужават отделен списък. Някои от тях са изключително страховити. Климатът също може да предизвика впечатляващи събития като, например, „електрически“ езера или дъжд, който валял 1 милион години.

Електрическото езеро Маракайбо

В колониални времена моряците разчитали на „Фара Кататумбо“, за да намират своя път. Той светел с бели, сини, лилави, червени и оранжеви светлини. Но причина за това била не кула, построена от хора - а мълниите. Защото „Фарът Кататумбо“ е името на цял регион близо до езерото Маракайбо във Венецуела. Приблизително 1,2 милиона светкавици се стоварват върху това място всяка година, което го прави най-електрическият регион в света. Някои хора обичат да наричат ​​Фара Кататумбо с друго име - „Вечната буря". Някои пък твърдят, че мълниите удрят тук „тихо“, без гръмотевици. За добро или лошо, тази легенда не е вярна. Езерото Маракайбо се озарява от светкавици около 160 нощи в годината и гледката е наистина грандиозна. За един час можете да преброите 280 удара на мълнии. А причината за "безшумните“ мълнии е лесна за обяснение. Просто повечето хора са твърде далеч, за да чуят гръмотевиците. Според популярните теории, тук уранови находища и метан в региона привличат светкавиците.

Дим, който не се разсеял половин година

Когато сезонът на пожарите в Австралия приключил през 2020 г., всички въздъхнали с облекчение. Мащабът на горските пожари и нанесените щети били огромни. За да разберат какво се е случило, учените изследвали катастрофата и открили интересни неща. Пожарите били изхвърлили повече дим в атмосферата, отколкото някой е очаквал - и нивото му счупило всички рекорди. За последен път толкова много дим бил видян през 1991 г., когато Филипините преживели второто по големина вулканично изригване на ХХ век. Димът от австралийските пожари обиколил цялото земно кълбо, като тръгнал от източното крайбрежие - и се завърнал на този континент от запад. Това му отнело две седмици, което било рекордна скорост за събитие от такъв мащаб. Обикновено димът се задържа в атмосферата в продължение на няколко дни или седмици. Но димният шлейф от 2020 г. не се разсеял цели 6 месеца.

Най-студеният облак

Учените обичат да измерват всичко, дори температурата на облаците. През 2018 г. открили рекорден облак и в това отношение. Най-студеният облак в света надвиснал над Тихия океан и пречел на работата на спътниците. Всъщност, облакът бил толкова студен, че конвенционалните метеорологични спътници не можели да измерят температурата му. Това беше сторено от инфрачервен сензор на борда на сателит на американската метеорологична агенция NOAA. Температурата на облака - част от силна гръмотевична буря, била минус 111 градуса по Целзий. Причината за това екстремно число се обяснява отчасти с явление, наречено „неравномерност на върха“. Това се получава, когато горната част на облака преодолява най-ниския слой на атмосферата и навлиза в „студената сфера” – стратосферата. Тихоокеанският облак имал такъв „неравномерен връх“. Но и досега с ледената природа на стратосферата дори не може да се обясни защо горната част на облака била с 30 градуса по-студена от всеки подобен облак в историята.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес