Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Недоволен от рецензия: Германски балетен режисьор замери с изпражнения критик

14 февруари 2023, 11:24 часа

Директор на една от водещите балетни трупи в Германия бе отстранен от длъжност, след като замерил с кучешки изпражнения критик след премиерата на свой спектакъл. Раздразнен от неласкавата рецензия за своята нова постановка, определена като "скучна", Марко Гьоке не се поколебал да размаже нечистотиите по лицето на критика Вибке Хюстер в антракта между действията.

Инцидентът станал вечерта на 11 февруари, съобщи германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), за който работи критикът. Марко Гьоке, ръководител на балетната трупа на Държавната опера в Хановер, се сблъскал с Хюстер по време на антракта и се нахвърлил върху нея с обиди. След това извадил плик с кучешки изпражнения от джоба си и размазал съдържанието му по лицето й. Според вестника Гьоке "изразил гнева си" от рецензията на Хюстер, публикувана в събота във FAZ, за пиесата му "В холандската планина".

ОЩЕ: Американската академия: Реагирахме неадекватно на шамара на Уил Смит 

50-годишният Гьоке, който е завършил Кралската консерватория в Хага, е директор на балетната трупа в Хановер от 2019 г. Неговият домашен любимец, дакелът Густав, според германските медии, навсякъде го придружава, включително веднъж по време на вечеря в Париж с принцеса Каролина от Монако, която е голям почитател на тази порода.

Според изданието, Гьоке, който е отстранен от поста си, е коментирал инцидента като заявил, че самият той е шокиран от поведението си. „Аз съм човек, който никога не е правил подобно нещо, така че, разбира се, съм малко шокиран от себе си“, заявил той. Но оправдал постъпката си с това, че работата му през годините била често "омърсявана".

ОЩЕ: Нарекоха Сам Смит "прегоряло печено пиле" заради костюма му на наградите "Брит" 

Държавният театър на Долна Саксония междувременно обяви, че очаква изчерпателно извинение от Марко Гьоке през следващите няколко дни преди да „информира за по-нататъшните си стъпки“. От своя страна министърът на културата на Долна Саксония Фалко Морс се извини на нападнатия критик за "абсолютно неприемливото" поведение на Гьоке.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес