Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не само слънцето: 5 основни врагове на кожата през лятото

06 август 2024, 13:25 часа

Стареенеето на кожата е физиологичен процес, който очаква всеки. Вредните фактори, начинът на живот и липсата на подходяща грижа, предвид сезонността и климатичните условия по нашите ширини, са основните фактори, които влияят на нейното състояние. Особено внимание трябва да се обърне на кожата през лятото, тъй като през този период тя е изложена на най-големи негативни влияния и рискове. И така, какви летни фактори влияят негативно на кожата?

Слънце

Разбира се, най-очевидният (но далеч не единственият) враг на кожата през лятото е слънцето. Слънчевите лъчи проникват дълбоко в кожата, причинявайки необратими последици: намаляват еластичността и стегнатостта на кожата. При продължително и редовно излагане UV лъчите могат дори да причинят рак.

Фотостареенето не е свързано с възрастта. Следователно младите момичета, които обичат солариумите, вече са поели по пътя на преждевременното стареене на кожата. Фотостареенето оставя своите неприятни следи: пигментация, бръчки, суха кожа, слънчево лентиго, кератоза (удебеляване) на кожата. UV лъчите достигат до дълбините на морето през водния стълб. Така че няма да можете да се скриете от тях, докато плувате в морето.

6 трика за предпазване от слънчево изгаряне. Никога повече няма да изгорите

Как да устоите на фотостареенето? През лятото трябва да използвате крем с високо ниво на SPF за защита. Крем с надпис SPF 30 защитава 97% от излагане на ултравиолетови лъчи, а SPF 100 защитава 99%.

Важна забележка: слънцезащитният крем не трябва да се свързва само с плажа и ваканцията. В града също трябва да се използва ежедневно. Освен това има жени, които го използват през цялата година (през зимата с най-малка степен на защита), а през лятото покриват максимално кожата си или изобщо не излизат на открито. И те правят правилното нещо, като забавят стареенето на кожата за неопределено време.

Също така е полезно да въведете в диетата си онези храни, които съдържат бета-каротин. Той насърчава производството на меланин, който е необходим за защита на клетките от ултравиолетовите лъчи отвътре. Тези продукти включват: червени чушки, грейпфрути, моркови, спанак, домати, кайсии, сливи, касис.

Вятър

Силните ветрове могат да увредят кожата ви, причинявайки зачервяване, лющене и сухота. В резултат на това кожата става като изгорена. Суровото време може да лиши кожата ви от естествената й влага, което води до възпаление и раздразнение! Козметолозите наричат ​​това състояние на кожата вятърно изгаряне. При слънчево и ветровито време, особено не забравяйте за овлажнител с естествен състав.

Как правилно да подготвим кожата си за лятното слънце

Неправилно подбрана козметика

Следващият враг на кожата са тежките текстури: плътни основи, коректори, мазни „зимни“ кремове. През лятото активността на мастните жлези се увеличава, така че богатите подхранващи кремове могат да причинят обриви по кожата, дори ако тя не е склонна към акне. Вместо това трябва да използвате леки овлажнители от същата линия като зимните кремове. Препоръчително е да изберете продукти с SPF.

За да намалите производството на себум, козметолозите препоръчват да използвате нежен ензимен пилинг или скраб за чувствителна кожа няколко пъти седмично преди лягане.

И, разбира се, откажете се от „зимната“ козметика. По-добре е да замените плътните основи и коректорите с BB или CC крем, за да поддържате здрава кожа през лятото.

Прах

Горещото и сухо време причинява образуването на големи количества прах във въздуха и на закрито. Настанява се върху лицето и запушва порите. Ако порите са разширени и вече има обриви по кожата, това влошава ситуацията.

В този случай се препоръчва да развиете здравословен навик и да използвате тоник без алкохол, за да избършете лицето си през деня и не забравяйте да измиете лицето си, когато се върнете у дома от улицата.

Ухапвания от насекоми

Чесането на местата на ухапване води до дразнене и възпаление. Ако сте ухапани от насекомо, важно е да не чешете засегнатата област, а да третирате засегнатата област с дезинфектант или успокояващи кремове.

Редовните посещения при козметик ще бъдат голяма помощ в борбата с преждевременното стареене на кожата през лятото. Сега има много различни процедури, които поддържат кожата ви млада и красива. Погрижете се за себе си, правете по-малко слънчеви бани и кожата ви ще ви благодари със сияеща благодарност!

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес