Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не изхвърляйте стария хляб

19 август 2021, 06:00 часа

От хилядолетия хлябът се счита за свещена храна. За хляба се пише в Библията и в много други древни ръкописи в цял свят. Днес американците купуват около 3 милиарда хляба на ден, 25% от които стигат до кофите за боклук т.е. 750 милиона !
И до днес в много култури се смята за грях да се изхвърли хляб. Затова е полезно да знаем какво можем да направим от стария хляб, за да не го изхвърляме. Ето няколко идеи:

1. Освежете го
Хлябът отново ще стане мек, ако го сложите във влажна хартиена торбичка и печете около 3 минути на 150 градуса.

2. Включете го в различни рецепти
От твърд и стар хляб могат да се приготвят много вкусотии, сред които пържени филийки, брускети, хлебен пудинг, френска лучена супа, руло Стефани и много други. От стар хляб се приготвят страхотни сандвичи със сирене на грил.

3. Замразете го
Ако не може да изядете хляба на едно ядене, поставете го в торбичка и го дръжте във фризера.

4. Направете си галета
Надробете филии от стар хляб и ги поставете в тава, покрита с пергаментова хартия. Сложете в предварително загрята фурна и печете на 170 градуса. Когато филийките са изпечени от двете страни до златисто, са готови. Оставете ги да изстинат и ги смелете в кухненски робот. Може да използвате и найлонов плик и с помощта на точилка или стъклена бутилка да ги натрошите. Съхранявайте в добре затворен стъклен буркан. Използвайте за паниране на кюфтета, риба, месо, зеленчуци и много други.

5. Направете си крутони
Нарежете сухия хляб на кубчета и изсипете в купа. Поръсете със зехтин и разбъркайте. В отделна купичка смесете подправките. Може да използвате всякакви подправки по желание /чесън, риган, мащерка, босилек/. Постепенно ги добавете към кубчетата и отново разбъркайте. Изсипете в плитка тава, покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 20 минути. Разбърквайте от време на време, за да не прегорят.

6. Сгъстете супата
Ако супата ви е прекалено рядка, добавете малко стар хляб, за да се сгъсти. По същия начин може да сгъстите всяко друго готвено ястие, ако ви изглежда рядко.

7. Запазете зеленчуците си свежи
Парче стар хляб в отделението за зеленчуци на хладилника ще абсорбира влагата и ще запази зеленчуците ви свежи. Сменяйте на всеки 1 или 2 дни. 

8. Подхранете растенията си
Сухият смлян хляб /галета/ подхранва с хранителни вещества градинската или саксийна почва. Пригответе домашна галета и поставете в почвата. Наблюдавайте как растенията ви ще се съживят и станат по-жизнени.

А ето и една бърза рецепта за вкусна баница:
Продукти: 1 стар хляб, 4 яйца, 300 гр сирене, 50 гр масло, 50 мл олио, 1 кисело мляко, 1 бакпулвер

Начин на приготвяне:
1. Разбийте яйцата, прибавете млякото и бакпулвера.
2. Добавете натрошеното сирене и олиото към сместа.
3. Прибавете и натрошения хляб
4. Разбъркайте добре сместа така, че всички парчета хляб да са покрити с нея.
5. Намажете тавата с част от маслото и след това изсипете сместа. Отгоре поставете останалото масло.
6. Печете баницата за 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Добър апетит!

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес