Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не хвърляйте обелката от банан! Ето за какво може да я използвате

20 януари 2022, 14:20 часа

Бананите са едни от най-популярните плодове. Те са вкусни, здравословни и са идеални за питателна закуска, десерт, допълнение към сладки ястия. Струва си да знаем, че банановата кора, която обикновено изхвърляме в кошчето, също има ценни свойства и може да бъде много полезна. Използването й като тор за растенията например е само една от възможностите.

Банановата кора е сред онези части на плода, които не трябва да отиват веднага в кошчето. Тя може да се използва например в градината. Благодарение на своите антибактериални и противогъбични свойства, тя се прилага и директно върху кожата за намаляване на различни заболявания и инфекций.

Банановата кора действа като тор за растенията

След като изядем банан, обикновено хвърляме кората в кошчето. Вместо това си струва да се възползваме от нея. Ако залеете банановата кора с вода и я оставите да престои няколко часа или дори няколко дни, получената смес може да бъде добър тор за растения. Калций, калий, фосфор, азот, магнезий и силициева киселина, съдържащи се в пресно приготвения тор, ще укрепят растенията и ще изплашат листните въшки.

Торът от бананова кора не трябва да е течен. Ако изсушим кората (на слънце или в тава на фурна с външната страна на кората отгоре), получаваме прахообразен тор. Торът може да се приготви и от пресни кори. Достатъчно е да ги заровим в земята на мястото, където засаждаме растението. Разлагащите се бананови кори ще подхранят разсада.

Бананова кора за рани и ухапвания

Колкото по-зрял е бананът, толкова повече хранителни вещества има в кората му. Също така съдържа ензими, които са бактерицидни и противогъбични.

Ето защо можем да използваме банановата кора като вид компрес, само не забравяйте, че кората трябва да е добре измита. Банановата кора ще помогне за премахване на треската, ако се приложи върху кожата, тя ще ускори заздравяването на рани и ще намали отока след ухапвания от насекоми. Поставете кората на банана от вътрешната страна на кожата и я разтрийте или залепете с лепенка.

Бананова кора за почистване

Банановата кора може да бъде полезна и за почистване и поддръжка на различни предмети. Подходяща е за полиране на метални повърхности, изделия от сребро, като прибори за хранене или бижута, и изделия от естествена кожа. Освен това освежава външния вид на листата на стайните растения, покрити с прах.

Бананова кора за надраскани CD или DVD дискове

Вместо да изхвърлите такъв надраскан диск, можете да опитате да го запазите. Разтрийте драскотината с бананова кора, след което отстранете излишната каша с кърпа с почистващ препарат за стъкло. Оставете диска да изсъхне. Не е сигурно дали методът е ефективен (защото зависи и от дълбочината на драскотините), но си струва да опитате. В крайна сметка не губим нищо от това.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес