Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не ги изхвърляйте - банановите кори са полезни

05 септември 2023, 11:00 часа

Банановите обелки, които често се изхвърлят като отпадъци, всъщност имат редица изненадващи и полезни приложения. Тези пренебрегвани остатъци от банана предлагат повече от това, което се вижда на пръв поглед - от насърчаване на здравето до подпомагане на домакинските дейности.

На първо място банановите обелки са богати на хранителни вещества като калий, витамин В6 и витамин В12. Въпреки че самият плод се ползва с вкус и хранителни ползи, кората също съдържа тези важни хранителни вещества. Някои култури използват банановите кори в кулинарни ястия, като къри и лютеница, за да се възползват от хранителното им съдържание.

Друго забележително приложение на банановите кори е техният потенциал в грижата за кожата. Вътрешната страна на обелките може да се втрие внимателно в кожата, за да се успокоят раздразненията и сърбежите при ухапване от насекоми или обриви. Съдържащите се в обелките антиоксиданти също играят роля за поддържане на здрава кожа, като се борят с оксидативния стрес и подпомагат регенерацията на клетките.

Не изхвърляйте обелките от банана - можете да ги ползвате за толкова МНОГО неща!

Банановите кори са придобили популярност и като естествено средство за избелване на зъбите. Смята се, че втриването на вътрешната част на бананова кора в зъбите помага за премахване на повърхностните петна и за по-светла усмивка. Нежното ексфолиращо действие на обелките може да допринесе за този ефект с течение на времето.

За любителите на градината банановите кори могат да послужат като ценен ресурс. Съдържанието на калий ги прави отличен естествен тор. Нарежете или смесете обелките и ги заровете близо до основата на растенията, за да осигурите бавно освобождаващ се източник на калий, който подпомага растежа и развитието на растенията.

Интересно е, че банановите кори са намерили своето място дори в сферата на грижата за обувките. Маслата от обелките могат да се използват за полиране и лъскане на кожени обувки, като предлагат устойчива алтернатива на търговските препарати за обувки.

Бананови обелки в градината: ТОП 5 приложения

В допълнение към тези практични приложения банановите кори могат да играят важна роля в домакинството. Те могат да се използват като естествена съставка в почистващите разтвори "Направи си сам". Ензимите и естествените масла в обелките могат да помогнат за разграждането на петна и замърсявания по повърхностите.

Струва си да се отбележи, че макар банановите кори да предлагат тези ползи, те често се пренебрегват или изхвърлят. Тъй като все повече хора осъзнават потенциалните им приложения, възможно е тези универсални обелки да намерят втори живот в различни аспекти на ежедневието.

Банановите обелки не са просто отпадъчен материал. Те притежават качества, които могат да окажат положително въздействие върху здравето, грижата за кожата, градинарството и дори поддръжката на домакинството. Като изследват тези иновативни приложения, хората могат да се възползват максимално от този често подценяван ресурс, като намалят отпадъците и включат естествени решения в живота си.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес