Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не е за вярване колко много полза има от зелевите листа

28 февруари 2022, 09:20 часа

Зелето е предпочитан и често използван из нашите ширини за салати и ястия продукт. Отглеждането му също е широкоразпространено. Обаче освен в кулинарията, зелевите листа могат да се използват и в други аспекти, като най-често те са свързани с човешкото здраве. Зелевите компреси например помагат при ставни болки и рани, а какви са и другите им ползи за организма, прочетете в следващите редове.

При консумиране

Варено или сурово зеле в комбинация с моркови и ябълки е чудесен витаминен запас за поддържане на цялостното здраве.

При диабет

Зеленчукът е познат с антихипергликемичните си свойства, което означава, че има благоприятно въздействие върху високите нива на кръвното налягане и контрол на диабета. За да се възползвайте от тези ползи на зелето, консумирайте го в малко количество в суров или варен вид с всяко хранене или направете зелев сок и пийте два пъти на ден.

При заболявания на сърдечно-съдовата система

В състава на зелето откриваме водоразтворим полифенол – тоцианин, който е известен със свойствата си да укрепва капилярите, спомага за премахването на възпаленията, спомага за отделяне на азотен оксид. Също така, понижава риска от инфаркт, кръвни съсиреци, отключването на различни сърдечно-съдови заболявания и т.н.

При проблеми с храносмилателната система

Други полезни вещества, които намираме в състава на зелето, са например калий, витамин С, антиоксиданти, сяра, витамин Е, витамин К, калций, магнезий, бета-каротин и др. Според някои специалисти, редовната консумация на зеле или зелев сок може да предотврати проблеми на храносмилателната система като диария, запек, стомашни язви, както и спомага при заболявания на червата.

При врастнал нокът

Зелевият компрес, както споменахме, може да се използва за направата на компреси при възпаления и инфекции, както и при ставни болки. Този метод помага и при врастнал нокът. Увийте зелев лист върху нокътя и го закрепете с марля или превръзка. Сложете чорап и оставете компреса за през нощта. Сутринта прехмахнете компреса и изплакнете. На следващата вечер повторете процедурата. На другия ден вече премахнете превръзката и накиснете краката си в разтвор от магнезиев сулфат. 

Ползите от зелето са много и то е безвредно за консумиране, освен ако нямате алергия или непоносимост към зеленчука. При някои от следите проблеми изпробвайте ежедневната консумация на малко количество прясно или варено зеле или си пригответе зелев сок, който да консумирате два пъти дневно в количество около 200 мл. Минималното количество, което е необходимо да консумирате, е поне две супени лъжици варено зеле. Възползвайте се и от редицата витамини и минерали, които се съдържат в него.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес