Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Назоваха прост продукт, който отблъсква комарите

30 юли 2024, 10:15 часа

Купените от магазина репеленти против комари не помагат на всички - някои „особено вкусни“ представители на човешката раса не са пренебрегнати по никакъв начин от кръвопийците, независимо какво използват за превенция. Изглежда обаче е намерен един хитър начин.

„О, лятото е червено! Бих те обичал, ако не беше жегата, прахта, комарите и мухите“, е написал Пушкин. Насекомите обаче не бяха в полза на класиката, както за повечето от нас. Може би обаче за поета би било по-лесно да се пребори с кръвопийците, ако знаеше за простия метод, който един от потребителите на социалната мрежа сподели.

Жителка на Южна Флорида се оплака, че не може да се пребори с комарите, въпреки купените тонове репеленти. „Направо ме изядоха жива, вероятно защото кръвта ми беше много вкусна“, оплаква се тя.

Кои комари се хранят с кръв и кои не?

Въпреки това тя все пак успяла да победи „врага“ с помощта на лекарство, рецептата за което намерила в интернет. Екстрактът от ванилия се превърна в основно оръжие в борбата с комарите. За да направите свой собствен репелент, просто го смесете с вода и щипка канела за вкус. „Смесих всичко, изсипах го в бутилка със спрей, напръсках се и напръсках течността навсякъде. Не само, че мириша на вкусни печива в летните горещини, но и ароматът наистина отблъсква кръвопийците. Момичета, работи! Щастието съществува!" – сподели с възторг Мери.

Изследванията потвърждават, че чистият екстракт от ванилия всъщност отблъсква комарите, като блокира биологичните маркери на човешката миризма, към която се стремят насекомите.

Потта, телесната миризма, въглеродният диоксид и дори кръвната група могат да предизвикат миризми, които привличат кръвопийците. Екстрактът от ванилия, подобно на някои други растителни производни, ги прикрива и ги прави „невидими“, когато насекомите се опитват да уловят миризмата на плячката си

Комарите усещат миризмата на човешка кожа от разстояние до 50 метра. Когато използвате репелента, предложен от Мери, трябва да се отбележи, че той издържа само 30-45 минути, така че след това време ще трябва да го напръскате отново.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес