Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Назоваха предимствата и недостатъците на алтернативните методи за тен

16 август 2024, 20:32 часа

Какви са алтернативните методи за придобиване на тен - техните плюсове, минуси и как да изберете най-подходящия.

Автобронзант

Продуктът помага за създаване на имитация на тен у дома, без да посещавате плажа или солариума. Как действа? Основната активна съставка в състава реагира с кожния протеин, което му придава златист или кафяв оттенък. Веществото дихидроксиацетон (DHA) взаимодейства с аминокиселините в горния слой на кожата, в резултат на което кожата придобива кафяв оттенък.

Използването на DHA е ефективен, но безопасен начин за почерняване, без да излагате кожата си на UV лъчи. При правилно нанасяне оцветяването е равномерно и трае от 3 до 7 дни.

Как да поддържате тен за дълго време: 5 лайфхака и най-добрите средства

Важно е да го използвате правилно

Продуктите за автобронзиране са разделени на няколко разновидности в зависимост от консистенцията, състава и нюанса. Автобронзантите се произвеждат под формата на крем, лосион, капки, мус и спрей.

Преди нанасяне се препоръчва да тествате продукта върху малък участък от кожата за дразнене и алергии. Автобронзирането не се препоръчва при кърмещи майки и хора с ендокринни заболявания.

Важно! Ако прилагате автобронзант, това не означава, че кожата ви е защитена от слънцето, затова е препоръчително да използвате кремове с UV защита. Ако е необходимо, можете да отмиете автобронзанта с козметично масло.

Бронзант

Представлява тъмна пудра, нанесена върху лицето. Придава на кожата красив оттенък и помага да се скрият признаците на умора.

Има два вида бронзант:

Бронзантите се разделят по текстура.

·       Пудра. Може да бъде ронлива, пресована или под формата на топчета. Матова или с включени блестящи частици.

·       Крем бронзант. Лесен за нанасяне върху тяло и лице. Дълготрайността е по-висока от тази на праха.

·       Стик. Помага за подчертаване на ясни линии и се използва за контуриране.

Бронзантът се използва предимно за лице, но някои продукти, като кремове, също са подходящи за тяло.

10 съвета за перфектен тен

Солариум

За разлика от слънцето, радиацията в солариума е 10-15 пъти по-висока, което ви позволява да получите тъмна кожа само за няколко минути. Въпреки това, не трябва да се опитвате да почернявате колкото е възможно повече наведнъж, за да не получите изгаряния. При първата сесия две минути са достатъчни.

Ако имате светла кожа, избягвайте продължителното излагане на ултравиолетови лъчи или по-скоро изберете други опции за тен, тъй като рискът от развитие на рак е висок.

Солариумите са противопоказани за хора с руси и червени коси и лунички по кожата. Тези със светлокафява коса могат да правят слънчеви бани до 5 минути. Хората с по-тъмна кожа могат да се излагат на ултравиолетова радиация до 20 минути, но дори и тук не трябва да забравяме за предпазните мерки и да започнем с кратки сесии.

Ако имате бенки по тялото си, трябва внимателно да подходите към посещението си в солариума. След сесията не можете да се къпете. Важно е да знаете, че обичайните кремове, които използваме на плажа, не са подходящи за посещение на солариум, трябва да изберете специални продукти. Предимството на солариума е бързият тен. Рискът от хиперпигментация, развитие на меланом и стареене на кожата обаче е по-висок.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес