Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Назоваха истинските причини за изневярата

30 юли 2024, 22:10 часа

Много хора биват насърчени да се оженят от перспективата за създаване на дългосрочни отношения на доверие, които увеличават радостта от живота. Но понякога, вместо радост, съюзът на двама души е „наситен“ с взаимно недоволство. От своя страна това става повод за изневяра.

Какви са основните причини за изневяра?

Бягство от реалността

„Изневярата е следствие от прекъснат контакт между съпрузите. В този случай това се превръща в опит да избягате от проблемите и да задоволите нуждите си другаде. Например, получаване на одобрение, внимание или възхищение от друг човек, вместо да го обсъдите с партньора си.

Неща, които трябва да направите, преди да простите изневяра

Неудовлетворени емоционални нужди

Когато един партньор чувства липса на внимание, грижа, любов, подкрепа или разбиране, той може да търси тези емоции навън. Емоционалната изолация и липсата на интимност могат да накарат човек да потърси утеха и подкрепа от друг човек.

Липса на интимност

Липсата на сексуална активност, несъвместимостта в предпочитанията или неудовлетвореността от качеството на секса може да доведе до търсене на нови сексуални партньори. Хората могат да изневеряват, за да задоволят сексуални нужди, които не са удовлетворени в брака.

Желание за разнообразие и новост

Рутинните отношения могат да причинят скука и усещане за застой и човек започва да търси нови преживявания навън. Желанието за „разнообразие“ може да бъде силна мотивация за измама.

Лични проблеми и недоволство от себе си

Ниското самочувствие, кризата на средната възраст, чувството на неудовлетвореност от живота или кариерата могат да принудят човек да търси потвърждение за своята значимост и привлекателност чрез изневяра. Това може да е опит да повишите самочувствието си и да се почувствате по-добре.

7-те вида изневяра и притеснителните знаци, по които да ги разпознаете

Проблеми в отношенията

Недоволството от партньора, честите кавги, недоразуменията, обидите и разочарованията могат да накарат човек да започне да търси утеха и подкрепа отвън. Неспособността за разрешаване на конфликти и възстановяване на хармонията в отношенията може да тласне хората към изневяра.

Липса на общи интереси и цели

Мъжете и жените са много различни по природа, така че намирането на едни и същи интереси е много трудно.

Но когато партньорите нямат общи цели, връзката може да стане по-малко значима. Различните житейски пътища и стремежи могат да предизвикат чувство на отчуждение и несвързаност и има основателна причина: някои цели в живота е невъзможно да се комбинират.

Влияние на околната среда и обществото

Начинът на живот, средата и социалният натиск също могат да повлияят на склонността към изневяра. Култури, в които изневярата е нормализирана, или среди, които насърчават подобно поведение, може да насърчат изневярата. Примери за приятели или колеги, които изневеряват на партньорите си, могат да намалят моралните бариери и да направят изневярата по-приемлива.

Възможно ли е да се прекъсне поредица от предателства в брака? Труден въпрос, тъй като едва ли е възможно да се забрани нещо на възрастен. Но в началния етап на съвместен живот (и в бъдеще това ще стане навик и ще стане норма), експертите препоръчват съпрузите да общуват поверително, артикулирайки своите желания, нужди и емоции. Това ще ви помогне да се разбирате по-добре, което означава, че няма да се налага да търсите разбиране отвън.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес