Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направи си сам: Домашен шампоан-бар за суха коса

16 октомври 2020, 13:11 часа

Всеки, който има  суха коса, знае колко неприятно може да изглежда и да се усеща тя. Груба, трудна за разрестване, накъсваща се. Всички тези неща са напълно обратни на идеята за красива, здрава и жива коса.

И докато е известно, че много шампоани изсушават допълнително косата, има решение на проблема: домашен шампоан-бар, създаден специално за суха коса.

Ако живеете природосъобразно и искате да давате на сухата си коса само натурални съставки като в същото време намалите максимално използването на пластмаса, този шампоан е вашето решение.

Включените в него овлажняващи съставки, като животинска маз и кокосово масло, „оставят косата мека, напълно чиста, но не лишена от влага“. Животинската маз допълва градивните елементи на кожата ни, които намаляват с възрастта, което може да помогне за поддържането на здрави космените фоликули. Заслужава да се отбележат и противовъзпалителните и антибактериални свойства както на кокосовото масло, така и на рициновото масло, насърчаващи здравето на скалпа, като същевременно осигуряват влага на косата. Ето как да си приготвите сами шампоан за суха коса:

Състав:

- 300мл мас;

- 300мл рафинирано кокосово масло

- 300мл зехтин

- 170мл рициново масло

- 400мл вода

- 150г. луга

- 2 супени лъжици етерично масло

Инструкции:

1. Смесете всички масла в тенджера и оставете да се разтопят на слаб огън.

2. Смесете водата с лугата като внимавате да бъдат далече от топлина. Носете ръкавици и предпазни очила. Най-добре е да направите това на открито.

3. След като маслата се разтопят и смесят, проверете температурата. Трябва да бъдат с температура 37 градуса Целзий. Оставете ги да се охладят, ако е необходимо.

4. Внимателно изсипете водата в маслената смес.

5. Използвайте блендер, за да смесите съставките. След няколко минути сместа ще стане кремообразна и ще започне да се сгъстява. Разбъркайте, докато достигне консистенцията на пудинг.

6. Добавете етеричните масла и разбъркайте отново.

7. Изсипете сместа във форми, залейте с восък и увийте в кърпа.

8. След 24 часа извадете сапуна от восъчната обвивка и го нарежете на решетки. Оставете да се втвърди в зона с добър въздушен поток и използвайте в продължение на 4-6 седмици.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес