Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Накиснете листата в този разтвор за лесно завиване на зелевите сарми

10 януари 2023, 17:00 часа

Сармите – ястие, характерно и традиционно за родната кухня, както и за тези на другите европейски народи и на Азия, присъстват често на трапезата ни както в делниците, така и в най-светлите празници – вероятно сте свивали сармички на Бъдни вечер и Коледа или поне сте хапвали, приготвени от друг. Думата сарма произхожда от Sarma dolma – от турски език. Сармите у нас и в Европа си приличат като вид, вкус, плънка и начин на приготвяне. Използват се зелеви или лозови листа, в които се сгъва плънката – ориз с месо, кайма, зеленчуци, различни варианти на подправки.

Сармичките са вкусни и предпочитани на трапезата, но изискват време и търпение за приготвянето им особено ако ги свивате с малки размери. Вероятно сте се чудили как да свършите тази важна задача по-лесно и бързо, как да спестите време и усилия и да се справите с твърдите зелеви листа, които усложняват ситуацията и далеч не допринасят за вкуса на ястието. По-лесно завиване на зелеви сарми е напълно възможно, ако знаете как да направите листата по-мекички. Този елементарен за приготвяне разтвор ще ви помогне да се избавите от твърдостта на листата на зелето, да свиете сармите по-бързо и с по-малко усилия, а самите те да станат по-вкусни и по-крехки.

Сосът, който прави сармите 2 пъти по-вкусни

Разтвор за омекване на зелевите листа и по-лесно завиване на зелевите сарми

За да направите зелевите листа по-меки, може да ги накиснете в разтвор от вряла вода с щипка лимонена киселина в нея, след което да сварите за 2-3 минутки още веднъж листата, нищо че са готови за употреба. Този разтвор с лимонената киселина и най-вече самата киселина ще предпази листата от разпадането им по време на варенето, което пък е важно, за да омекнат и да ви е по-лесно последващото завиване на зелевите сарми.

С какъв ориз се приготвят перфектните сарми - всяка домакиня трябва да знае това

Други начини за по-лесно завиване на зелевите сарми

Когато приготвяте зелевите листа за сармите през зимата, важно е да изберете подходящите зелки с подходящите листа – не всяко зеле става за сармички. Малки кочани, тънки листа, малки зелки, сорт – това са основните неща, на които следва да обърнете внимание. Ако сте сложили подходящото зеле в бурканите, въпросът с лесното завиване на зелевите сарми ще отпадне. Ако сте пропуснали този момент, има и друг начин да направите зелевите листа по-меки освен трика с разтвора. За него ви е нужна микровълнова фурна. Поставете листата в подходящ съд и ги сложете в микровълновата за около 5 минутки. Експертите са категорични, че това е сред най-лесните, бързи и ефективни начини да се справите с твърдите зелеви листа, с които не само че се свиват трудно сармичките, пукат се листата, пада плънката, но не стават и достатъчно крехки листата и дори след готвенето са безвкусни и хрупащи.

Освен киснене в разтвор, варене, приготвяне в микровълнова фурна има и друг метод, обещаващ омекване на листата – ако се държат във фризера на студ. Не можем да гарантираме ефективността на този метод, тъй като не сме го изпробвали лично, но не е проблем да тествате по няколко зелеви листа от тези, които имате в дома си, използвайки всеки един от изброените и описани методи, след което да изберете най-удачния за вас, който се е проявил и като най-ефективен за вашите зелеви листа.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес