Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАЙ-ЩАСТЛИВАТА страна в света - 5 неща, които хората правят по различен начин във Финландия

01 март 2023, 17:00 часа

Добре известно е, че скандинавските страни редовно заемат високи позиции в проучванията за удовлетвореност от живота. Всъщност Финландия заема челно място в списъка на най-щастливите страни на Световния доклад за щастието в продължение на пет последователни години. Огромна част от това се дължи на съществуващите във Финландия системи, които правят някои аспекти на живота по-малко стресиращи - образованието е до голяма степен безплатно, свободното време от работа е в изобилие, а здравното обслужване е гарантирано. 

Топ 20 на най-добрите страни за живеене

ИМА ПО-МАЛКО ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ЛЪЖЕ ЗА ЕМОЦИИТЕ

В много страни отговорът на въпроса "Как си?" с "добре" е очакван. Да описваш твърде подробно борбата си е неодобрявано от някои и неудобно за други. Във Финландия обаче позитивизмът е много по-малко задължителен. "Има повече толерантност към това да кажеш: "не е добре" или "не се чувствам добре". Част от тази емоционална откровеност може да допринесе за цялостното щастие на финландците. В крайна сметка знаем, че затварянето на емоциите в бутилки не води до нищо добро. Вероятно ще се почувствате претоварени, неразбрани и дори малко в капан. Според някои проучвания задържането на емоциите може да отнеме и от социалната свързаност и е свързано с ранна смърт.

Финландия: От 100 години знаем, че има зло от другата страна на границата и сега се подготвяме

БАЛАНСЪТ МЕЖДУ РАБОТАТА И ЛИЧНИЯ ЖИВОТ Е ПРИОРИТЕТ

Въпреки че хората във Финландия работят много, работното им време е в голяма степен разумно, което означава, че повечето хора имат добър баланс между професионалния и личния живот. В крайна сметка трябва да има време за дейности, различни от работата. Експерти добавят, че повечето хора също нямат далечно пътуване до работа, което също допринася за нивото на щастие от работата и количеството свободно време, с което разполагат през деня.

ТЕ ИМАТ ГОЛЯМ ДОСТЪП ДО ПРИРОДАТА

Експерти подчертаха важната роля на природата в живота и щастието на много хора във Финландия. Всъщност в страната действат правила, известни като "правото на всеки човек", които позволяват на хората във Финландия да използват почти всички гори, езера и морски райони безплатно. Това означава, че дейности като къмпингуване, бране на горски плодове, събиране на гъби, плуване, туризъм, конна езда и каране на ски са безплатни в тези обществени пространства. Те добавят, че във Финландия винаги сте близо до природата, независимо дали се намирате в някой от големите градове или в малките населени места. 

Скандинавска държава е най-доброто място за живеене, твърдят британци

НАСЪРЧАВА СЕ УСВОЯВАНЕТО НА НОВИ УМЕНИЯ

Това не означава непременно изучаване на нов език или на задачи за работа, а може да бъде и по-просто, като например изпробване на нова рецепта или посещение на курс по ветроходство. Във Финландия има голям брой сдружения, в които хората могат да се занимават с хобита заедно - всичко от йога до курсове по грънчарство. Според местните присъединяването към тези асоциации е евтино и допълнително позволява на хората да научат нови неща. Освен това научаването на нови неща помага времето да се чувства по-пълноценно. 

Страната, в която се живее най-добре в света

ДОВЕРЧИВО ОБЩЕСТВО

Според местни експерти нивата на доверие между хората във Финландия са много високи. Инвестирането в социалните ви отношения играе голяма роля за щастието, казват те. "Има много изследвания, които казват, че да се отървеш от самотата е едно от най-важните неща", когато става въпрос за това да се чувстваш удовлетворен, отбелязват също експертите. Всъщност, в установено проучване от 2021 г. се посочва, че "самотата се счита за един от най-силните отрицателни предиктори на удовлетвореността от живота" - а близките взаимоотношения с другите хора са необходими за пълноценен живот. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес