Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-полезните билки, които ще ви спасят от всички женски проблеми

08 март 2022, 12:55 часа

Лайка

Неслучайно научното наименование на лайката - matricaria, идва от латинската дума matrix (матка), защото това е и традиционното използване на растението.

В народната медицина ползваме корените и листата, но най-вече сушения му цвят, който е богат на витамини, органични киселини и хормоно-подобни вещества, а препаратите на билката се използват за лечение на различни възпаления, гъбични инфекции, почистване и лекуване на рани.

Как правилно да съхраняваме билките

Чудесни са промивките с лайка при възпаление на влагалището и външните полови органи, като тя помага и при нарушения в менструалния цикъл, облекчава острите симптоми при цистит.

Червена детелина

Тя е добре известен метод при поддържане на женското здраве и е богат източник на фитоестрогени, които ни помагат да се справим с менопаузата, когато тялото престава да произвежда собствен естроген.

Тя е и един от най-добрите природни методи за борба с безплодието.

Маточина

Маточината е страшно богата на витамини и много биологично активни вещества.

Работи добре за хормоналния фон, облекчава състоянието по време на менструация, а при редовен прием дори нормализира и намалява появата на лош ПМС. 

Риган

Риганът може да се ползва при различни женски заболявания, като може да спомогне предотвратяването на маточното кървене и при възстановяване на нарушените хормонални нива или дискомфорта при менопауза.

Специалистите препоръчват отвара от риган при хора, които имат проблеми със съня.

Пелин

Той винаги се е използвал в народната и официалната медицина, заради високото си съдържание на етерични масла, фитонциди, каротин и важни за човешкия организъм киселини.

Може много да помогне при проблеми с менструацията, възпаления, дисбаланс на микрофлората, както и при борба с безплодието. 

Обикновен маншет

Той има богат химичен състав и може да е от голяма полза за красотата на дамите.

Съдържа катехини, витамин С, танин, липиди, флавоноиди, кумарини, лигнин, витамин С, както и минерали и е страхотен стимулант за лактацията, намалява нивото на холестерола в кръвта и нормализира обмяната на веществата, като чай от него може да приемате при менопауза, при проблеми с менструацията или при безсъние.

Най-лековитите подправки и билки и какво точно лекуват

Овчарска торбичка

Макар много хора да я приемат за безполезен бурен, тя има много лечебни и кулинарни свойства и основният й терапевтичен ефект е благодарение на наличието на витамин К, който има хемостатичен ефект.

В комбинация с танини и флавоноиди, тя е незаменимо средство при борбата с вагиналното кръвотечение

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес