Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите естествени средства при ужилване от пчела

09 юли 2024, 11:58 часа

Алергията, причинена от пчелни ужилвания, може да се превърне във фактор, който пречи на много хора да се наслаждават на красивите летни дни.

В много случаи ужилването от пчела може да е безвредно, докато в други може да предизвика алергична реакция, която често е тежка.

Още: Какво се прави при ужилване от стършел

Причини за алергична реакция при ужилване от пчела

Алергията от пчелни ужилвания може да се прояви със зачервяване и подуване на ужиленото място. Пчелното жило може да се забие в кожата, причинявайки болка и подуване. Отровата, от друга страна, може да предизвика тежка имунна реакция, особено при първото ухапване.

Ако някой е алергичен по рождение, пчелните ужилвания стимулират имунната система да произвежда антитела, които обикновено имат за цел да предпазят организма от опасни вещества. Но в отговор на ужилване от пчела тези антитела предизвикват неадекватна реакция, като например подуване или проблеми с дишането.

Алергични симптоми при ужилване от пчела

Всички симптоми на алергия при ужилване от пчела зависят от индивидуалните особености. Ако човекът е алергичен, тогава симптомите могат да бъдат по-тежки.

Повечето симптоми не се нуждаят от медицинска помощ и в повечето случаи се ограничават до ухапаната област.

Най-често срещаните симптоми са:

  • Болка и парене
  • Зачервяване и подуване на кожата

Ако алергичната реакция е от средно ниво, подуването изчезва в рамките на 24-48 часа.

Ако реакцията е силна, тогава може да се появи подуване на езика, гърлото, затруднено дишане, повръщане, учестено сърцебиене и кожно раздразнение.

Лечение и профилактика

След ужилване от пчела отстранете жилото ѝ с помощта на пинсета. Отстраняването на жилото ограничава количеството отрова, която се освобождава в кръвта. Ако алергичната реакция е тежка, трябва незабавно да отидете в най-близкия медицински център.

По отношение на превенцията всеки трябва да се погрижи да покрие ръцете и краката си, да избягва цветни или флорални дрехи, които привличат пчелите, и да избягва тежки парфюми.

Природни методи срещу ужилване от пчела

  • Мед

Можете да използвате малко мед за лечение на пчелни ужилвания. Нанесете малко мед върху ухапаното място, превържете го с бинт и го дръжте един час. След това изплакнете с хладка вода.

  • Сода за хляб

Още: Как да лекуваме ухапвания и ужилвания от насекоми през лятото?

Една смес, приготвена с вода и сода за хляб, веднага ще помогне да се предотврати подуването на ухапаното място, болката и зачервяването на кожата.

  • Ябълков оцет

Ябълковият оцет помага за неутрализиране на пчелни ужилвания. Намокрете малко памук с ябълков оцет и го дръжте в продължение на 15 минути.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес