Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над коя възраст се препоръчва хранене без хляб?

06 октомври 2024, 13:00 часа

Щом хлябът е душата на народа ни, част от традициите, обредите, тъжните и радостните поводи, щом с хляб и сол сме посрещали освободителите, а днес видните гости, щом сме увековечили хляба в разкази и приказки, възможно ли е консумацията на насъщния ни да не е полезна за хората над определена възраст? Дедите ни до края на живота си не са сядали на трапезата без хляб, а за бедните е бил основна храна, заедно с чесъна и лука. Дали промяната в състава на хляба – промишленото производство, ГМО продуктите, добавянето на консерванти, оцветители и други, които някогашните пити, замесвани от ръцете на домакинята, не съдържали, или развитието на науката и напредъкът на проучванията по темата за насъщния са причината над определена възраст да се препоръчва хранене без хляб и защо?

Над коя възраст се препоръчва хранене без хляб?

С напредването на възрастта качествената храна и разумният прием на калории, изборът на продукти, богати на витамини и минерали, бедни на въглехидрати, стават все по-важни, тъй като некачествените храни, неправилният избор и богатото на захар, вредни мазнини и бързи въглехидрати меню пораждат рискове за здравето на хората в залеза на пътя си, които вече страдат от редица хронични заболявания, свързани с възрастта. Докато организмът на младия човек може да се справи с всяка вредна храна, с fast и junk храните, които често поставяме на масата, напредването на възрастта изисква много по-внимателно отношение към избора на продукти за трапезата, съобразени със здравословното състояние и наличието на хронични заболявания. Здравословната диета е важна за всички възрастови групи, но за хората от третата възраст тя е от ключово значение и често от нея зависи състоянието, самочувствието и здравето на възрастния човек. Всичко това ще рече, че хлябът, насъщният ни, следва да се консумира в по-малки количества с напредване на възрастта, тъй като е източник на много калории и на въглехидрати, с които организмът на хората от третата възраст не следва да се товари. Трудно би могла да се фиксира точна възраст, над която не е добра идея да се консумира хляб, защото това зависи и от индивидуалната физическа форма и здравословно състояние. Най-общо казано при навлизане в периода на менопауза дамите следва да ограничат бързите въглехидрати, сред които е и хлябът, а пенсионерите да намаля или преустановят консумацията му или поне тази на белия хляб и да го заместят с такъв от цели зърна особено ако страдат от хронични заболявания, които изискват това. С какво точно е вреден хлябът за възрастните и защо те трябва да внимават с консумацията или да се премине към хранене без хляб?

Още: Защо не се препоръчва кокошките да се хранят с хляб

Вреди от консумацията на хляб с напредване на възрастта

Хлябът и най-вече белият хляб е висококалорична въглехидратна храна, която допринася за повишаване на телесното тегло и захар в кръвта и всички негативни последствия от това като сърдечно-съдови заболявания, диабет и други, поради което все по-често се коментира хранене без хляб при напредване на възрастта. Липсата на пълноценно хранене при възрастните хора и консумацията на нездравословни храни задълбочават здравословните проблеми с течение на времето и пораждат нови. Бързите въглехидрати като цяло не са здравословна храна, поради което се препоръчва белият хляб да бъде заменен с ръжен, с многозърнест или дори с някои от съвременните предложения на пазара като хляб от коприва например. Тези алтернативи са по-богати на витамини и минерали и не водят до такъв рязък скок в нивата на кръвната захар. Предполага се, че хлябът е бил много по-здравословен в миналото, защото е приготвян в дома, замесван от домакините, пестицидите и препаратите, с които днес пръскаме и обработваме културите са много повече, а почвите са все по-бедни на магнезий и ценни минерали, като всичко това в съвкупност допринася за намалените полезни качества на хляба за сметка на вредите, които може да причини прекомерната му консумация при  възрастните.

Какво да направите?

Купувате продукти за възрастни хора или самите вие сте в третата възраст? Не се отказвайте изцяло от насъщния, просто изберете правилния хляб вместо да заложите на хранене без хляб. Пълнозърнестият хляб е чудесен източник на фибри, които могат да помогнат за здравето на храносмилателната система. Той не е толкова богат на бързи въглехидрати и е чудесно решение за притесняващите се поради здравословни причини от консумацията на хляб. 

Още: Пълнее ли се от хляб с квас или е просто мит

Ако умеете и имате време и възможност, приготвяйте сами хляба си. Така ще бъдете сигурни какво съдържа и ще може да добавите зеленчуци или брашно от тях, за да увеличите полезните му качества. Не е нужно да месите така, както бабите са го правили  някога, има съвременни уреди, които да свършат тази работа вместо вас.

 

източник: https://bucknerwestminster.org/news-blog/are-there-foods-seniors-should-avoid-eating/

Кой тип хляб се смята за най-диетичен

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес