Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На Бъдни вечер НЕ правете тези 3 неща

23 декември 2021, 11:09 часа

Съществуват не малко поверия и обичаи, свързани с този светъл християнски празник. В днешно време не всяко семейство ги спазва, но по-голямата част от домакинствата се опитват да се придържат към утвърдените с векове традиции.

Днес ще ви разкажем кои са онези 3 неща, които не е препоръчително да правите на Бъдни вечер, ако искате годината ви да е отрупана с късмет, пари, здраве и любов.

3 неща, които не бива да правим навръх Бъдни вечер:

  • Не бива да ставаме от масата по време на вечеря;

Това е едно от нещата, за които се твърди, че не бива да се случва на този празник. Вярва се, че по този начин човек изкарва късмета от дома си. Ако ли обаче нуждата да станете от масата е наложителна, може да го направите като приведете главата си надолу, без да споделяте никому накъде сте се запътили.

Какво се прави с паричката от Бъдни вечер? Отговорът ще ви ИЗНЕНАДА!

  • Не бива да се става от масата, преди да сте опитали всички ястия;

За да имате истински щастлива и късметлийска година, не трябва да напускате трапезата, преди да сте вкусили от всяко едно блюдо. Дори да е само по един залък, не пропускайте да опитате от вкусотиите на трапезата.

  • Не бива да се консумира вода.

Прието е на Бъдни вечер да не се консумира вода. Тази напитка се заменя с червено вино или сокът от ошав. Ако гроздовата напитка не ви понася, спокойно може да се почерпите с ошав. Разбира се, някои семейства не спазват тази традиция и на масата си сервират вода. Не е проблем и вие да го направите. Споделяме какви са били обичаите в миналото.

Пожелаваме ви светли и уютни празници в компанията на най-близките ви хора!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес