Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мусака с патладжан - как да не си оближете пръстите

16 март 2022, 15:15 часа

Мусаката е вкусно ястие, което се приготвя за голяма компания и се сервира веднага след готвене, но може и да се притопли. Този невероятен на вкус гювеч се приготвя в много страни.

Мусака с кайма и патладжан

Рецептите за приготвянето ѝ се състоят от различни съставки. Днес ще говорим за това как бързо и вкусно да приготвим мусака с патладжан и кайма.

Необходими съставки:

  • Домати - 0,5 кг;
  • Син домат (патладжан) - 1 кг;
  • Свинско или телешко смляно месо - 600 г;
  • Различни цветове салатени чушки - 200 г;
  • Лук - 150 г;
  • Слънчогледово олио;
  • Сол;
  • Подправки;
  • Смес от билки на вкус;
  • Черен пипер, по възможност прясно смлян.

Рецепта за мусака с кайма и патладжан:

За да приготвите това мусака, е желателно да използвате млади патладжани с тънка кожа и малки семена. Тогава гювечът ще се окаже нежен на вкус.

За да направите ястието пикантно, трябва да вземете сладки сортове месести домати и салатен лук. С една дума, продуктите трябва да бъдат избрани.

Начин на приготвяне:

Изплакнете патладжаните, подсушете, отстранете ненужните части и кожата. Нарежете зеленчуците на напречни сантиметрови кръгове. Прехвърлете зеленчуковите резени в купа, залейте с растително масло и разбъркайте добре.

За тези, които не обичат горчивината, преди приготвяне сините домати се потапят в подсолена вода и се оставят да престоят двадесетина минути. В това време ще пуснат сокче и ще горчивината ще изчезне.

Прехвърлете сините домати в тава за печене, покрита с олио, сложете във фурната да се пекат до готовност.

Измийте доматите, разделете на две части. Нарежете едната част на тънки филийки, втората попарете с гореща вода, свалете кожата и нарежете на ситно с нож.

Пригответе чушките: отрежете крайчетата, отстранете всичките семки, нарежете на кръгчета.

Обеленият лук, нарязан на половин пръстени, прехвърлете в тиган с олио и задушете на среден огън на котлона. След това добавете към него каймата, подправете с черен пипер, поръсете със сол на вкус и подправки. Разбъркайте тази маса и оставете да ври на слаб огън под капака за десет минути.

След това време добавете доматената маса, разбъркайте и оставете да къкри за същото време. Пълнежът за гювеча не трябва да е течен, сокът трябва да се изпари напълно.

Намажете съд за печене с големи страни с олио, разпределете една част от изпечения патладжан, върху повърхността му. Отгоре сложете половината от месната пикантна маса, след това кръгчета пипер и кръгчета домати. След това повторете пласт патладжан и кайма. Украсете с останалите зеленчуци, залейте ястието с преварена вода - 200 мл и сложете да се пече във фурната при 200 градуса температура.

Времето за приготвяне на това ястие във фурната варира от 30 до 45 минути. През това време зеленчуците трябва да са добре сварени и хубаво изпечени, а цялата течност да изври.

Също така, тази гозбата може да се приготви на бавна готварска печка. Подготовката и подреждането на продуктите се извършват по същия принцип. В края трябва да изберете опцията "Печене" и настроите таймера за 50 минути.

Мусака по гръцки с кайма и патладжан се съчетава добре със сос бешамел. Може да се консумира, както топло, така и студено ястието.

Бон апети!

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес