Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Могат ли контактните лещи да навредят на зрението ви?

20 ноември 2021, 18:20 часа

Не всеки може да се похвали с добро зрение. Решението е да носите очила или контактни лещи. Лещите определено са по-удобни. Но понякога възникват проблеми с използването им. Предлагаме ви съвети как да ги носите безопасно.

Контактните лещи дават възможност да не носите очила и в същото време да шофирате кола, да спортувате, да четете и да правите други неща без дискомфорт. Но наистина ли контактните лещи са толкова добри?

Рискове от носенето на контактни лещи

Контактните лещи се считат за напълно безвредни за здравето. Но понякога възникват проблеми.

Чести усложнения и състояния, причинени от носенето на контактни лещи

·         дразнене/болка на очите

·         подпухналост в областта на очите,

·         замъглено зрение / свръхчувствителност към светлина,

·         конюнктивит ,

·         язви на роговицата

·         инфекциозен кератит (възпаление на роговицата).

Спането с контактни лещи може да причини сериозен проблем

Роговицата е прозрачната външна обвивка на окото. Тя предпазва окото и позволява на светлината да се фокусира върху задната част на окото за ясно виждане. Лещите не увреждат често роговицата, но спането в нетрайни лещи увеличава риска от инфекция/язви на роговицата.

Инфекция на роговицата или язва изисква антибиотична терапия. Не е изключена дори нужда от трансплантация на роговица. 

Препоръки за безопасно носене на контактни лещи

·         Проверете с вашия офталмолог кои лещи е най-добре да използвате. По-добре е разтворите да се съхраняват на хладно място.

·         Препоръчително е да измиете добре ръцете си, преди да докоснете контактните лещи.

·         Не слагайте контактни лещи в устата си и не позволявайте на слюнката да попадне върху тях.

·         Важно е да държите крема/грима за ръце далеч от контактните лещи. Лещите могат да се слагат преди нанасяне на грима и да се отстраняват преди премахването на грима.

·         Поддържайте кутията на лещите си чиста през цялото време. Важно е да го сменяте поне веднъж на няколко месеца.

·         Не прекалявайте с контактните лещи. Препоръчително е да ги сваляте по съвет на лекар: например веднъж дневно, веднъж седмично. Проверявайте здравето на очите си поне веднъж годишно.

·         Ако имате проблеми (зачервяване / болка в окото / промяна в зрението), трябва спешно да премахнете контактните си лещи и да обсъдите състоянието си с офталмолог.

Сериозните здравословни усложнения от употребата на контактни лещи са необичайни. Това е така, защото правилната грижа за лещите ги предотвратява.

Ако спазването на препоръчаните насоки е трудно за вас, можете да говорите с вашия офталмолог за възможни алтернативи. Може да е по-добре да носите добрите стари очила.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес