Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мизофония, синдром на селективна звукова чувствителност

20 февруари 2022, 15:10 часа

Вероятно дори и да страдате от този синдром, никога преди не сте чували за мизофония, чието буквално значение е омраза към звука. 

В тази статия ще намерите информация за това все още малко известно разстройство, какво представлява, как се чувстват страдащите от него или какво можете да направите, ако страдате от него.

Мизофонията, от гръцкото misos - отвращение и foné - звук, е селективна чувствителност към звук, разстройство, състоящо се от липса на толерантност към ежедневните звуци. Известен е още като синдром на селективна звукова чувствителност (SSSS или 4S).

Това е неврологично заболяване, при което определени звуци предизвикват безпокойство, паника или гняв, реакция на непропорционална интензивност на вегетативната нервна система и лимбичната система на определени "нормални" звуци, с необичайна хиперактивация на слуховата система.

Мизофония, дистрес при чуване на определени звуци

Звуците, които действат като тригери на силна тревожна реактивност, могат да бъдат звуци произвеждани от тялото на други хора, като ядене, отпиване, кашляне, дъвчене или също звуци произвеждани при използване на определени предмети. Такива, които могат да предизвикат тревожност и агресивно поведение в засегнато лице.

Не всички хора, засегнати от това разстройство, са засегнати от едни и същи шумове или звуци. Следователно става въпрос за селективна чувствителност, тъй като всеки има свои собствени „звуци на мъчение“.

Звуци и шумове, които предизвикват дискомфорт на засегнатите:

Шумове от устата като цяло (най-обобщени), непрекъснато прозяване, непрекъснати въздишки, отпиване, дъвчене на дъвка, хрускането при ядене на картофен чипс (или нещо подобно), шумни целувки, дори в сериали или филми, клавиатурата на компютъра, тик-так на някои часовници и още много други.

Какво можете да направите, ако страдате от мизофония?

Понастоящем няма специфично лечение или лек за синдром на селективна звукова чувствителност или мизофония. Но ето някои стратегии, които можете да следвате в зависимост от вашата ситуация. 

- Да приемем, че страдате от това разстройство и не се чувствате виновни за него. Основен съвет!

- Говорете с човека, който вдига шум и го помолете да спре: Това може да помогне в някои случаи. Например, направете молба къв ваш колега с навик да подсвирква. Трябва му обясните ситуацията и да го помолите да спре да не го прави във ваше присъствие.

- Носете тапи за уши, когато излизате да ядете с хора за които знаете, че вдигат шум по време на хранене.

- Избягвайте ситуации или хора, за които знаете със сигурност, че са източник на дискомфорт за вас.

- Хранете се  сами /да, знаем, че е неприятно/

- Включете телевизора, радиото или пуснете музика, за да имате други фонови звуци, които могат да маскират този, който ви засяга.

- Използвайте слушалки, за да слушате музика.

- Не гледайте хората, които генерират звука, който ви въздейства, за да не сте нащрек и в постоянно напрежение.

- Опитайте се да сте спокойни и отпочинали, за да сведете до минимум ефекта на шума и да увеличите толерантността към него.

Мизофонията е малко познато разстройство дори за мнозина, които страдат от нея, такива, които се чувстват странни или „луди“ без да знаят, че това е синдром със собствено име от 2000 г. насам.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес