Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мит ли е премахването на черни точки с паста за зъби?

07 юли 2022, 21:30 часа

Един от неприятните козметични проблеми на лицето са т.нар. черни точки, наричани още комедони. Получават се при запушване на пори в резултат от непочистване на кожата, хормонални проблеми, нездравословно хранене, тютюнопушене, стрес. Според структурата на кожата могат да бъдат по-дълбоки или повърхностни. 

Повърхностните черни точки могат да се отстранят в домашни условия, но за по-дълбоките се налага премахване от специалист. Популярен мит е да почиствате черните точки с паста за зъби. Вярва се, че ако поставите малко паста за зъби на засегнатите места, те ще изчезнат.

Ето една от разпространените и ефективни рецепти как да премахнете черните точки в домашни условия.

Бюти съвети: 10 задължителни неща за всеки тип кожа

Имате нужда от:

паста за зъби
четка за почистване на лицето
¼ ч.л. сол
¼ ч.л. кисело мляко
½ ч.л. бяла глина
отвара от лайка
стерилна марля

Стъпки:

1. Смесете пастата за зъби със солта с четката за почистване на лице.
2. Нанесете сместа върху проблемните области, като разтривате внимателно.
3. Отстранете пастата за зъби от лицето с отварата от лайка.
4. Вземете малко парче стерилна марля. Накиснете го в отварата от лайка. Поставете върху лицето и оставете да действа около 5-10 минути.
5. Разбъркайте киселото мляко и глината до получаване на хомогенна смес. Нанесете върху проблемните зони на лицето и оставете около 10 минути.
6. Измийте със студена вода или отвара от лайка.

След няколко процедури черните точки и тъмните петна ще изчезнат, а кожата ви ще стане по-свежа и гладка. Добре е да правите процедурата по един път седмично.

За по-хубава кожа - използвайте водата от картофите!

За и против използването на паста за зъби за премахване на черни точки

ЗА

Ето няколко вероятни причини защо пастата за зъби да се използва с козметични цели.
- много пасти за зъби съдържат триклозан, който унищожава бактериите, които създават черните точки;
- някои съставка в пастите за зъби като сода, алкохол и водороден пероксид действат изсушаващо, което съдейства за намаляване на акнето;
- ментолът в пастата за зъби създава усещане, че черните точки намаляват.

Затова използването на паста не е напълно лишено от логика, но има някои основателни причини против това средство в борбата с черните точки. Факт е, че пастата за зъби помага за изсушаване на кожата и намаляване на черните точки за кратко време. Но успоредно с това, може да предизвика негативен ефект. 

ПРОТИВ

Повечето компании вече не използват триклозан в пастите за зъби. Проучвания показаха, че триклозанът действа негативно върху щитовидната жлеза. Затова дори и да намерите паста с това вещество, може да рискувате здравето си.

Пастата за зъби може да нарани кожата

Помнете, пастата за зъби е създадена за зъбите ви, а не за чувствителната повърхност на лицето. Пастата е с неутрално рН и може да увреди здравата кожа, която е с естествено киселинно рН. Нарушавайки своето рН с прекалено много сода води да изгаряне и наранявания.

Пастите съдържат съставката натриев лаурил сулфат, която може да е прекалено груба за лицето. По-скоро ще нарани кожата на някои по-засегнати и нежни зони.

Типовете кожа - как да ги разпознаем?

Пресушаването може да има обратен ефект

Дори да не предизвикате раздразнение на кожата, пастата може да доведе до други възможни нежелани реакции. Например, ако кожата ви е прекалено суха, да ви се появи акне.

Най-добре е да се придържате към козметични продукти, създадени и предназначени за лицето, а не да правите експерименти. Дори да използвате маска, съдържаща паста за зъби, не забравяйте да включите щадящи природни продукти като отвара от лайка, глина, които действат успокояващо.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес