Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мандарини - 6 суеверия и народни знаци, свързани с тях

21 декември 2023, 14:41 часа

С наближаването на Нова година мандарините постепенно започват да се появяват на трапезата ни. Неслучайно този плод се свързва с новогодишните празници. Затова си струва да запомните няколко народни знация и суеверия, които са свързани с него - от аромата до семките и кората му, както и новогодишни ритуали, свързани с него.

Суеверия и народни знаци, свързани с мандарините

Аромат на щастие - счита се, че миризмата на този плод привлича щастие и положителна енергия.Затова много хора избират да украсят дома си с тези ароматни цитрусови плодове преди празниците. 

Брой семената - ако попаднете на мандарина с голям брой семки, счита се, че всяка от тях символизира предстоящо събитие или късмет. Запазете семената и си дайте допълнителни шансове за успех.

Лекар разкри какво се случва с кръвта ни, когато ядем мадарини

Кората като амулет - поставете част от нея в портфейла или джоба си, за да привлечете просперитет. Можете също така да поставите кората върху радиатора. При нагряване тя ще отдели приятен аромат, за който се счита, че прогонва нещастията и бедите.

Новогодишен ритуал за сбъдване на желания

За Нова година можете да направите интересен ритуал с мандарини. Кажете желанията си на глас и след това разделете мандарината на части. Ако броят на семената съответства на броя на желанията, тогава те определено ще се сбъднат. Важно е желанията да са повече от две.

Включете мандарини в новогодишните десерти. Смята се, че сладкият им вкус обещава сладки моменти през следващата година. Например тортата с мандарини може да се превърне в символ на хармония и късмет.

Не само вкусни но и красиви - тези оранжеви плодове могат да се превърнат в стилна декорация за вашия дом. Портокаловата им кожа символизира ярко щастие и радост. Тези плодове могат безопасно да бъдат поставени на масата или окачени на новогодишното дърво.

Полезни свойства на мандарините

Голямото количество витамин С прави мандарината незаменима при настинки за укрепване на имунната система. Когато белите плода, по-добре е да не премахвате жилките – така ще увеличите лечебния му ефект.

Фибрите, съдържащи се в него, стимулират растежа на полезната микрофлора в червата и засилват перисталтиката. Благодарение на това хранителните вещества се усвояват по-добре и се появява усещане за ситост.

Витамините от група В и магнезият облекчават тревожността и успокояват нервната система. Заедно с етеричното масло действат като естествено средство за лечение на безсъние.

Мандарината е ценен плод за женското тяло. Витамините А и С се борят с бръчките, сухата кожа и засилват производството на колаген. Заедно те намаляват риска от свързана с възрастта катаракта.

За бременни жени плодът е полезен като източник на минерали и витамини. В ранните етапи облекчава симптомите на токсикоза.Плодовите киселини на мандарина потискат образуването на калциеви соли в бъбреците и предотвратяват образуването на камъни. Калият в мандарината укрепва сърдечния мускул, помага за премахване на излишната вода от тялото и нормализира кръвното налягане.

Ендокринолог разкри по колко мандарини могат да се ядат на ден

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес