Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

25 април 2024, 18:42 часа

За много хора, Бутан е мистериозна държава, скрита сред високите планини на Хималайте. Нейната столица, Тхимпху, обаче, е истинско съкровище, далеч от обичайните градски суети, които познаваме. Това е единствената столица в света, в която няма светофари. Монтиран е един единствен преди няколко години, но по-късно е отстранен, тъй като стои не на място. Въпреки, че започва да се обновява, столицата е запазила своя чар, изпъстрена с ярко боядисани красиво декорирани фасади, които и придават средновековен и древен имидж.

Къде се намира Бутан - една от най-щастливи държави

Култура и традиции

Тхимпху е град, богат на будистка култура и туристите определено имат какво да видят. Точно над него се намира Траши Чхое Дзонг (Крепостта на славната регилия), която е напълно обновена и реставрирана през 60-те години. Станала символ на столицата, крепостта приютява кабинетите на краля и главата на монашеството. Много от туроператорите организират посещения на националното училище по изобразително изкуство, където се обучават талантливите деца от цялото кралство.

Бутан

Забележителности в града

Интересно е, че пред училището има малко магазинче, където туристите могат да закупят техните творения на приемлива цена. Друга дестинация в столицата е Националният мемориал Чойфен, където са събрани многобройни свещени картини и статуи. Близо до стадион Чандлимитанг е полето за стрелба с лъкове и всеки може да се порадва на участниците в националния кралски спорт.

Ще познаете ли коя държава е с три столици?

Медицински и други забележителности

Впечатляващ е и националният институт за традиционна медицина, произвеждащ около 300 вида лекарства от различни растения. През есента всички хотели са резервирани, но туристите могат да бъдат настанени и в приемни къщи, а дори и в палатки. За съжаление, хотелските услуги не са на кой знае на какво ниво.

Тхимпху, столицата на Бутан, може би е малко позната за повечето от нас, но тези, които планират да я посетят, ще се потапят в богатството на нейната култура и уникални атракции. Сред средновековни крепости и традиционни медицински институти, градът се издига като жива приказка в сърцето на Хималайте.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес