Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Магията на думите: тези 10 утвърждения ще променят живота ви за една седмица – казвайте ги всеки ден

23 януари 2024, 11:00 часа

Преди няколко години най-просветените сред нас решиха, че основната тайна на успеха е ресурсното състояние. Има много различни начини да стигнете до там. Например, можете да влезете в потока чрез йога и медитация с пеещи купи. Или най-накрая открийте своята вътрешна богиня и дишайте през утробата си. За тези, които не знаят откъде да започнат, те обикновено препоръчват да опитат утвърждения. Съставихме за вас кратко резюме какво е това, как да го практикувате и добавихме още седем утвърждения, за да привличате щастие всеки ден.

30 утвърждения, които ще ви помогнат да привлечете абсолютно щастие през 2024 г

Какво е утвърждение?

Казано с прости думи, утвърждението е кратко изявление, което предава положително послание, като например „Очаквам с нетърпение всеки ден“, „Приемам себе си и тялото си“ или също толкова силното „Радвам се на разходка с кучето си преди работа." Специалистите по популярна психология използват тази техника, така че клиентът да се научи да създава определено настроение за себе си.

Обикновено процесът не се изгражда от нулата: първо намирате негативно отношение, а след това, сякаш го обръщате отвътре навън, премахвайки разрушителността и отрицателните емоции. Да кажем, че след новогодишните празници не можете да се поберете в любимия си чифт дънки. Негативното отношение в този случай ще звучи като „Напълнях и станах грозен“, а положителното ще звучи като „Разбирам, че тялото ми е жив и променящ се организъм и приемам тези промени“. Така с помощта на самохипнозата започвате да имате различно отношение към случващото се. И в някои отношения всъщност преработва вашата реалност. 

История на утвържденията 

В края на 19 век френският психолог Емил Куе открива на света плацебо ефекта. Той забеляза, че ако за всяко лекарство напишете кратка положителна бележка в стила на „това определено работи“, тогава лекарството наистина започва да „работи“. След това идеята беше подета от Леонард Ор, който в крайна сметка стана автор на техниката за утвърждаване. Неговите ученици Джим Ленард и Фил Лаут завършиха работата на своя ментор. 

Можем да благодарим на Луиз Хей за популярността на утвържденията днес. През ХХ век тя много успешно си спомни тази идея, написа книга и стана, както писаха, „жената, която промени духовния пейзаж на Америка“. Факт е, че по това време бушува епидемията от ХИВ и СПИН. Нямаше лек и хората се опитваха да намерят утеха поне чрез самохипноза. И затова все още се опитваме да постигнем съгласие със себе си, заставайки пред огледалото, като героя на Леонардо ди Каприо във филма „Имало едно време в Холивуд“. 

100 утвърждения, които ще направят живота ви по-добър

Работят ли утвържденията?

Има много проучвания и експерименти: през 2005 г. в университета в Кентъки, през 2013 г. в университета Карнеги Мелън, през 2019 г. в университета Гронинг и това е само част от научните общности, които са изследвали феномена на утвърждението.

Оказа се, че да, положителните нагласи помогнаха на повечето фокус групи да намалят стреса и безпокойството. Но определено си струва да се има предвид, че утвържденията в тези случаи са били използвани само като част от комплексната терапия. И те са много по-сложни от тези инсталации, които могат да бъдат намерени във форумите в Интернет. 

Учените психолози предупреждават: самото утвърждаване не може да бъде нито метод за решаване на проблем, нито вълшебно хапче, след което целият ви живот ще се промени към по-добро. Положителните нагласи ви помагат да намерите вдъхновение за деня и да създадете някаква точка, която ще ви върне в това удобно състояние през целия ден.  

Освен това всичко зависи от вашата способност да си внушите: някой е готов да повярва във феята на зъбите, докато други не могат да признаят, че са наистина обичани, дори да стоят пред олтара. Така че най-добре е да създадете свой собствен набор от утвърждения, които ще се основават само на вашия личен опит, приоритети и вярвания. Основните правила: пишете от първо лице, без частицата „не“ и не използвайте отрицания. 

Ако все още не можете да измислите утвърждения сами, не се притеснявайте: можете да използвате всяка положителна фраза със същия успех. Например, опитайте следните настройки за щастието на същата Луиз Хей.

Утвържденията на Луиз Хей

Приемам щастието като отправна точка на целия си живот.

Чувствам се щастлива и радостна във всеки момент от живота си.

Сутрин се събуждам с чувство на щастие и благодарност. И обичам да релаксирам, когато си лягам. Знам, че всичко в живота ми е наред.

Когато пожелая, винаги мога да се преместя в състояние на вътрешно щастие.

Позволявайки си да бъда щастлив, вдъхновявам други хора.

Харесвам всичките си дейности, дори и най-обикновените.

Гледам света около мен и не мога да сдържа усмивката си.

Намирам щастието и удоволствието в най-простите неща.

Имам активно чувство за хумор и зареждам другите с позитивизъм.

Сега сърцето ми е на върха на щастието.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес