Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Любопитни и интересни факти за числото „пи“

27 април 2022, 13:25 часа

Числото „пи“ преследва въображението на учени и обикновени хора от много векове. Често го определят като „магическо число“ по различни причини и съображения. То участва във всевъзможни формули и изчисления, които помагат за решаването на най-сложни проблеми.

Ето най-занимателните факти за числото „пи“. То представлява математическа константа – тоест, постоянна величина, която е равна на отношението на обиколката на една окръжност към диаметъра й. При това размерите на окръжността и на диаметъра й нямат значение Означава се с гръцката буква „пи". Важно обстоятелство тук е, че числото „пи“ е ирационално – с други думи, представя се с цифри, които на практика продължават до безкрай, тъй като не може да се изчисли точно; тоест, както ще кажат математиците, не е периодично число.

Достоверно е известно, че то е помагало на древните египтяни при извършването на различни изчисления. Така инженерите, например, можели да открият обиколката (периметъра) на окръжността, като знаят нейния диаметър. Любопитно е, че по онова време хората не можели точно да изчислят стойността на тази константа. Сега всичко е съвсем различно. Математиците са в състояние да определят на какво е равно числото „пи“ до трилиони знаци след десетичната запетая. Такъв успех беше постигнат преди всичко благодарение на супер-мощните компютри.

За пръв път учениците чуват за числото „пи“ в началните класове, когато в часовете по геометрия изучават окръжността. От учителя децата научават, че независимо какъв кръг изобразяват, при разделяне на дължината му на диаметъра винаги се получава едно и също число – 3.14. Това е числото „пи“.

В древни времена хората също, както и днес, се стремели да издигат величествени постройки. Обаче, за да не се срутят и да стоят много векове, инженерите трябвало да извършват най-точните изчисления. Още тогава древните научили за съществуването на определена математическа константа. Днес са открити много папируси, върху които египтяните са извършвали изчисления на площта на кръга. Върху тях присъства число със стойност 3.16. Любопитно е, че число, близко до „пи“ се среща и в други държави. Например, в документи от Древна Индия, датиращи от VІ век пр. Хр., съществува указание, че числото „пи" представлява корен квадратен от 10, което е около 3.162. Древногръцкият учен Архимед, живял през ІІІ век пр. Хр. пише, че съотношението на обиколката на окръжността с диаметъра й се намира между дробите 3 1/7 и 3 10/71 – а това е равно на 3,141592. Китайският учен Цзу Чунчжи изчислил същото число, но с още по-голяма точност - до седмия знак след десетичната запетая.

Британският математик Уилям Джоунс въвел в практиката самото название „пи“ през 1706 г. Концепцията за "математическа константа" става общоприета през 1737 г. след публикуването на научните трудове на Леонард Ойлер.

В момента никой не знае точния брой десетични знаци на числото „пи“. Поради тази причина мнозина наричат ​​това число безкрайно. Интересен факт е, че съвременните супер-компютри са успели да разпознаят 10 трилиона знака след десетичната му запетая. Невероятно е, че в този огромен брой числа не е установена никаква зависимост, правило, тенденция или закономерност.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес